
gbiennial.ro
folktrades.ro
repertorium.ro
virtualisszekelyfold.ro
PARTENERI MEDIA:


-
2023. 01. 10.
Ziua Culturii Române
«« înapoi
15 ianuarie a intrat în calendarul sărbătorilor noastre drept Ziua Culturii Naţionale, când instituţiile publice devin spaţii de dialog deschise tuturor artelor. Centrul de Cultură Arcuş – în parteneriat cu Centrul de Cultură al Județului Covasna, cu sprijinul Ministerului Culturii şi al Consiliului Județean Covasna –deschid duminică, 15 ianuarie 2023, un astfel de spaţiu, unde vă aşteptăm la întâlnirea cu invitaţi care merită şi ei celebraţi, pentru faptele lor în slujba culturii române şi a culturii covăsnene!
Sărbătoarea Zilei Culturii Române de la Centrul de Cultură Arcuş– Casa Muziciiîncepe duminică, 15 ianuarie, de la ora 17, conform următorului Program:
Partea I.
Flash muzical, cu Trupa folk fusion Graiu
Decernarea Premiului Háromszék pentru Cultură
Laureat: Petre Străchinaru. Discursul de laudatio – istoricul de artă Jánó Mihály.
Înmânarea Premiului – Tamás Sándor, președintele Consiliului Județean Covasna;
Partea II.
Lumea din clasorul cu timbre Eminescu
Expoziție de filatelie cu tematică literară. Prezintă prof.dr. Luminița
Cornea, filiala Brașov a Uniunii Scriitorilor din România.
Flash muzical, cu Trupa folk fusion Graiu
Comunităţile românești din Balcani.
dr. Emanuil Ineoan (Universitatea Babeș-Bolyai, Centrul European de Studii
în Probleme Etnice al Academiei Române, București)
Concert GRAIU
O celebrare a culturii naționale într-o configurație singulară în peisajul muzical-cultural românesc. Concertul Trupei GRAIU reunește muzical cele patru ramuri ale romanității balcanice de la nord și de la sud de Dunăre – aromâna, megleno - istro- și daco-româna, într-o fuziune stilistică și conceptuală cu folclorul afro-american de dinainte de blues și jazz. O reinterpretare contemporană și totodată tradițională, care aduce împreună povești în cântece ritualice și de joc, balade haiducești, doine, cântece lirice și pastorale din Tessalia, Pind, Meglen, Albania, Macedonia, Istria și diferite zone din România, iar de cealaltă parte a Oceanului – field-hollers, spirituals, shouts, prison blues, cântece de muncă și gospel.
Alina Ciolcă – voce
Mac Marian Aciobăniței – chitară
Adrian Chepa – bass, percuții, drâmbă