• 2022. 12. 22.

  O carte singulară despre viaţa şi fotografiile lui André de Dienes

  «« înapoi
 • Miercuri, 21 decembrie, la Centrul de Cultură Arcuş a fost lansat volumul André de Dienes / De la Târgu Secuiesc la Hoollywood. Realizat de reputatul expert în arta fotografică Károly Kincses. Volumul documentează viața și fotografiile lui André de Dienes.În absența lui Károly Kincses, pe care problemele de sănătate l-au împiedicat să ajungă la eveniment, cartea a fost prezentată de István Imreh, directorul Centrului de Cultură al Judeţului Covasna.


  „Această carte urmărește călătoria lui György Andor Diénes Ikafalvi (1913-1985), pornind de la școlarul din Târgu Secuiesc /Turia, care și-a părăsit patria la vârsta de 12 ani, până la artistul de succes, cunoscut în istoria fotografiei sub numele de André de Dienes; un artist ale cărei fotografii sunt acum în circuitul mondial al artei fotografice, fiind vândute cu mii de dolari, iar aventuroasa sa viaţă este legată de multe alte povești,printre care fascinanta istorie a descoperirii celei ce a devenit cea mai celebră actriţă din istoria filmului,Marilyn Monroe."


  Despre Dienes s-au scris deja pagini de o mare diversitate, dar cartea lui Károly Kincses conturează un portret singular al artistului, în sensul că autorul încearcă să descopere modul cum valorile secuilor i-au determinat existența, acțiunile și alegerile. Prin amabilitatea Colecției MUUS, volumul conține și 124 de fotografii Dienes, care sunt primele publicate în limba maghiară.


  Volumul poate fi achiziționat de la sediul Centrului de Cultură al Judeţului Covasna, iar Expoziția poate fi vizitată până în 27 decembrie, la Centrul de Cultură Arcuş.

 • Galerie Foto:

 •