• 2022. 10. 20.

    Portretul Ediţiei13 a Zilelor Ţinutului Secuiesc

    «« înapoi
  • A trecut şi Ediţia13 a Zilelor Ţinutului Secuiesc – Program cultural care a reunit proiecte de o mare diversitate, respectiv proiecte de anvergură internaţională, regională şi locală. Este vorba de un Program pe termen lung, care este produsul unui parteneriat între Consiliile Judeţene Covasna, Harghita şi Mureş. Ediţia13 a ZŢS s-a desfăşurat între 7-16 octombrie, iar în judeţul Covasna a deschis 33 de spaţii de întîlnire şi dialog, în 25 de localităţi. În judeţul nostru, coordonatorul Programului a fost Centrul de Cultură al Judeţului Covasna, care mulţumeşte tuturor colaboratorilor din teritoriu – case de cultură, cămine culturale, asociaţii civice şi confesionale –, căci fără sprijinul lor nu am fi putut să activăm cei aproximativ 3000 de spectatorii care au participat la evenimentele din cele 25 de localităţi covăsnene!


    Cel mai prestigios şi complex Proiect din Programul Ediţiei13 a ZŢS, de anvergură internaţională şi cu evenimente ce continuă să-şi aştepte spectatorii încă cîteva luni de acum încolo, a fost G7 – Ediţia7 a Bienalei de Grafică din Ţinutul Secuiesc, care a lăsat în urmă mai multe Expoziţii încă deschise vizitatorilor. Este suficient să amintim că EdiţiaG7 a activat 844 de graficieni din 62 de ţări, care au trimis 2000 de lucrări, iar ExpoziţiaG7, care încă poate fi vizitată, reuneşte 303 lucrări.


    Un alt Proiect complex din Programul Ediţiei13 a ZŢS a fost Ediţia3 a Retrospectivei Filmului Documentar–Stup2022. Cele 29 de filme documentare din competiţia Stup au ajuns în 17 localităţi din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, unde au avut loc 47 de proiecţii.


    Întîlnirea Vînătorilor din Ţinutul Secuiesc a fost un alt proiect cu mare audienţă, care a reunit mai multe evenimennte : expoziţii, conferinţe, concursuri, spectacole de dansuri tradiţionale şi concerte de fanfară şi jazz.


    Desigur, din Ediţia13 a ZŢS nu au lipsit evenimentale care au valorificat şi promovat folclorul muzical şi coregrafic autentic. Ansamblul de dansuri populare Háromszék a desfăşurat un turneu ce a cuprins patru localităţi : Căpeni, Breţcu, Bixad şi Covasna. Ansamblul de dansuri populare Tisztás din Poian a organizat, împreună cu Jánó Kinga și Barna Préda, seri de cultură tradiţională la Aita Seacă, Racoşul de Sus şi Ghelinţa.


    Nu au lipsit spectacolele de teatru în limbile maghiară şi română. Spectatorii s-au bucurat de Teatru la Tîrgu Secuiesc şi Vîrghiş. Grupul de muzică veche Kájon Consort a concertat la Cernat, iar membrii Ansamblului Bujka au cîntat în Zagon și Angheluş. Grupul Folker a susţinut concerte şi lecţii despre instrumentele muzicale la Brăduţ şi Tîrgu Secuiesc. Teatrul Andrei Mureșanu a cucerit cei mai pretenţioşi spectatori, copiii, cu două năstruşnice reprezentaţii teatrale la Întorsura Buzăului şi Voineşti.


    Aşadar, Ediţia13 a Zilelor Ţinutului Secuiesc nu a fost deloc cu ghinion, ci a confirmat ceea ce, în esenţă, acest Program cultural îşi doreşte să releve cu fiecare din ediţiile sale : cultura ne uneşte!

  • Galerie Foto:

  •