• 2015. 08. 12.

  Idén Kovászna megye képviseli Erdélyt a nagyszebeni NEMZETI HAGYOMÁNYOK ÉS SZOKÁSOK FESZTIVÁLJÁN!

  «« vissza
 •     A fesztivál célja, hogy lehetőséget teremtsen a különböző tájegységek élő hagyományainak a megmutatására és népszerűsítésére, erre ideális környezetként szolgál a szabadtéri Astra Néphagyományok Múzeuma, amely elkerülhetetlen célpont Románia turisztikai térképén. Így az idei programot népzenei, néptánc produkciók, mesterségbemutatók és gasztronómiai demonstrációk fogják színesíteni, ahol megmutatkoznak a meghívott közösségek még élő népi hagyományaikkal,  értékeikkel.
      Erdély a nagyszebeni fesztiválon a Kovászna Megyei Művelődési Központ által  válogatott kulturális ajánlattal lesz jelen:  a felsőrákosi Hagyományőrző Dalcsoport, a bodzafordulói “Cununa Carpaților” Együttes, a sepsiszentgyörgyi Százlábú Néptáncegyüttes, 10 népi kézműves mester, egy kiállítási anyag Kovászna megye természeti és kulturális örökségéről, hagyományos népi mesterségekről szóló dokumentumfilmek, amelyek a háromszéki közösségeknek identitást igazoló védjegyei.

  Felsőrákosi Hagyományőrző Dalcsoport

  A felsőrákosi hagyományőrző dalcsoport 1970 augusztusában alakult, László Attila zenetanár kezdeményezésével. A csoport alapító tagjaiból, az asszonyok közül még most is énekelnek néhányan. Helyi eredetű népdalokat énekelnek, helyi jellegzetes népviseletben, így Kovászna megye legnagyobb hagyományőrző női dalcsoportja. Nagyon sok fellépést tudnak maguk mögött, a Megéneklünk Románia fesztiválon minden évben megyei, sőt országos díjat is nyertek. Bukaresttől-Kolozsvárig, Gyulafehérváron és még számos más helyen is felléptek. A Román Televízió Magyar Adása 1975-ben dokumentumfilmet forgatott róluk. 1990 után is helyi rendezvényeket, városnapokat tesznek színesebbé dalaikkal, viseletükkel.

  „Cununa Carpaţilor” Együttes - Bodzaforduló

  A „Cununa Carpaţilor” Együttes 2000-ben jött létre, amikoris küldetésként fogalmazták meg, hogy az akkoriban felszámolt „Ciobănaşul” Hivatásos Együttes repertoárját átveszik és bővítik. Az együttes a Bodzafordulói Városi Művelődési Ház égisze alatt működik, a tagjainak átlagéletkora 19 év. A repertoár úgy van összerakva, hogy elsősorban a helyi hagyományos néptáncot népszerűsítse, de tartalmaz az ország más térségeire jellemző táncrendeket is. Az elmúlt 15 év tevékenysége alatt az együttesnek számos fellépése volt a országban és külföldön egyaránt. A nagyszebeni fesztiválon a bodzafordulói együttes három hagyományos táncrendből álló produkciót mutat be.

  Százlábú Néptáncegyüttes – Sepsiszentgyörgy

  Az együttest 2006-ban alakult 10-12 éves gyermek közösségéből alakult, akiket a népi gyermekjátékok iránti szeretet hozott össze. Alapítói Virág Endre és Imola néptáncos házaspár. A közösség célja volt az identitástudat erősítés a néptánc megszerettetése a gyermekekkel és fiatalokkal, a magyar néptánchagyomány ápolása. A együttes főtámogatója a Kovászna Megyei Művelődési Központ. Az együttesnek 160 tagja van és korosztály függvényében három csoportra tagolódik: a kicsik csoportja (7-10 évesek), a középcsoport ( 11-16 évesek) és a nagyok csoportja (16-18 évesek). Az együttesnek évente több fellépése van a megyében és az országban, ezenkívül minden évben egy Közösségépítő és Néptánctáborban vesznek részt, ahol újabb táncrendeket és népdalokat sajátítanak el. A nagyszebeni fesztiválon a „Zeng a lélek, zeng a szó” című előadásukkal szerepelnek.

 • Fotógaléria:

 •