• 2022. 04. 11.

  Conferinţă despre istoria Imnului Secuiesc

  «« înapoi
 • Consiliul Județean Covasna și Centrul de Cultură al Judeţului Covasna organizează o Conferinţă dedicată Imnului Secuiesc, care se va desfăşura la Sfântu Gheorghe, în 21mai 2022.

  În 1921, György Csanády a scris poemul Bujdosó ének / Cântec de pribegie, pe care Kálmán Mihalik l-a pus pe o melodie, pentru o dramă misterioasă, prezentată în cadrul organizației culturale de studenți secui SZEFHE. Prima reprezentaţie cu acest cântec, care va face istorie, a avut loc la 22 mai 1922, la Budapesta. György Csanády şi Kálmán Mihalik sunt originari din Transilvania, iar cântecul lor a intrat în folclorul maghiarilor, textul şi melodia schimbându-se de-a lungul timpului, fiind adăugate strofe de autori anonimi. După 1989, interdicţiile asupra acestui cântec au fost ridicate şi, alături de stemă şi steag, Imnul Secuiesc a devenit un simbol identitar al Secuimii.

  La Conferinţa din 21mai, vor participa : istoricii Nándor Bárdi, Judit Pál, Gusztáv Hermann, Zsolt Orbán, József Nagy, istoricul muzical Emese Sófalvi, jurnalistul Zoltán Katona, Zsuzsa Szebeni–istoric al teatrului şiJózsef Boér.

  În cadrul acestei întâlniri ştiinţifice vor fi prezentate şi câteva volume care au drept temă drapelul şi Imnul Secuiesc. Participanţii la Conferinţă vor asculta şi versiunea originală a Imnului Secuiesc, în interpretarea Corului Vox Humana, care în 2022 aniversează 50 de ani de la înfiinţare.

 • Galerie Foto:

 •