• 2022. 03. 21.

  Episodul4 al dezbaterilor CCJC 2022 – Zona Buzaielor

  «« înapoi
 • Seria dezbaterilor culturale2022 a continuat la Întorsura Buzăului, unde echipa instituţiei noastre s-a întâlnit joi, 17 martie, cu colegii din zona Buzaielor. Tabloul vieţii culturale din zonă a fost conturat de Costică Oltean, directorul Casei de Cultură din Întorsura Buzăului, cu care Centrul de Cultură al Judeţului Covasna colaborează de ani buni. Astfel, s-a deschis un dialog pe marginea nevoilor culturale ale comunităţilor româneşti, respectiv a evenimentelor, proiectelor şi programelor culturale prin care se încearcă împlinirea acestor nevoi.

  Evenimentele culturale care se bucură de mare audienţă în rândul comunităţilor din Zona Buzaielor sunt cele cu o lungă şi respectabilă tradiţie, de exemplu Sărbătoarea Ouălor Roşii de Paşti şi Festivalul Folcloric Ciobănaşul, dar şi proiectele şi programele care sunt rodul unor iniţiative recente se dovedesc a fi spaţii de întâlnire căutate de spectatori de toate vârstele, mai ales de tineri. Este încurajator să vezi cum se implică tinerii în Balul Portului Popular de la Brădet, care la ultima ediţie a reunit peste 400 de participanţi. Una dintre problemele cu care se confruntă organizatorii de evenimente folclorice este faptul că există puţine tarafuri şi formaţii instrumentale, care să promoveze muzica populară tradiţională şi să acompanieze formaţiile de dansuri populare, puţine şi ele. În cei doi ani de pandemie s-au pierdut şi încercările de coagulare a unor astfel de formaţii folclorice. La ora actuală, în domeniul dansului popular activează un grup de 44 de elevi care fac repetiţii în mod regulat, s-a reuşit şi câştigarea unei finanţări de 15.000 euro, cu care au fost achiziţionate valoroase şi necesare costume populare, rezovându-se astfel o mare problemă de care depindea promovarea folclorului autentic în rândul copiilor şi tinerilor.

  S-a mai discutat de faptul că Ansamblul Folcloric din Întorsura Buzăului are nevoie de un videoclip de promovare, pentru realizarea căruia s-a cerut sprijinul Centrului de Cultură al Judeţului Covasna, respectiv implicarea referentului nostru în domeniul artelor vizuale, Vargyasi Levente. Un sprijin pe care instituţia noastră îl va acorda fără nici o reţinere, nu doar în cazul promovării Ansamblului Folcloric din Întorsura Buzăului, ci de câte ori organizatorii de proiecte şi programe culturale au nevoie de asistenţă de specialitate în domeniul marketingului cultural.

  În Sita Buzăului există o bună colaborare cu Şcoala Generală din localitate, în ultimul timp s-a remarcat activitatea unui grup de teatru. Viaţa culturală a localităţii este colorată şi de un Grup Folk de fete, şi de Grupul Vocal Siteanca. În viitor, se doreşte formarea unui Grup de fluieraşi. Este nevoie de sprijin pentru achiziţionarea de instrumente, în primul rând acordeon, apoi cobze şi viori. În Barcani e nevoie de spectacole pentru copii. Şi aici, copiii pasionaţi de dansuri populare au nevoie de costume.

 • Galerie Foto:

 •