• 2022. 01. 26.

    Ediţia 2022 a Concursului de Artă Plastică Kőrösi Csoma Sándor

    «« înapoi
  • Consiliul Județean Covasna și Centrul de Cultură al Județului Covasnaîn colaborare cu Primăria oraşului Covasna, Galeria Kádár László din Covasna, Asociația pentru Educație Publică Kőrösi Csoma Sándor – lansează Apelul de participare la Ediţia 2022 a Concursului de Artă Plastică Contemporană, cu tema Cu ochii larg deschişi. Concursul se desfăşoară în cadrul evenimentului Zilele Kőrösi Csoma Sándor şi este dedicat marelui cărturar omagiat.

    I. Juriul şi Premiile Concursului
    Lucrările înscrise în Concurs vor fi evaluate în două etape, de către un juriu format din trei membri: Zoltán Vécsi Nagy– istoric de artă, Irene Kányádi– istoric de artă, lector la Universitatea Creștină Partium, și András Dimény– artist plastic.

    În prima etapă, juraţii vor selecţiona lucrările pentru Expoziția Cu ochii larg deschişi, lucrări care vor fi incluse şi în Catalogul Expoziției. În a doua etapă, membrii juriului vor decide câştigătorii următoarelor premii :
    - Premiul Szentimrei Judit, pentru cea mai bună lucrare, care va rămâne în Colecţia Centrului de Arte Transilvania; autorul lucrării va primi 1500 lei şi va beneficia de o Expoziţie personală, care va fi organizată în 2023;

    - Premiul Kőrösi Csoma Sándor, pentru lucrarea care exprimă cel mai bine spiritul temei Concursului; lucrarea va intra în Colecţia Galeriei de Artă László Kádár, iar autorul va primi şi suma de 1500lei.
    Vernisajul Expoziţiei Cu ochii larg deschişi va avea loc joi, 21 aprilie 2022, la Galeria Kádár László din Covasna.

    II. Tema Concursului şi condiţii de participare

    1. Concursul se adresează artiștilor din Bazinul Carpatic, iar fiecare artist poate participa cu o singură lucrare.
    2. Ediţia 2022 a Concursului de Artă Plastică Kőrösi Csoma Sándor este concepută a se desfăşura sub titlul / pe tema Cu ochii larg deschişi. Un titlu cu rezonanţă culturală, în spiritul căruia organizatorii Concursului îi provoacă pe artişti să privească cu ochii larg deschişi spre o capodoperă a Universului, planeta Pământ. „Din moment ce împărţim cu toții această mică planetă, trebuie să învățăm să trăim în pace și armonie unii cu alții și cu mediul. Nu este doar un vis, este o necesitate.” (Tenzin Gyatso, Dalai Lama XIV)

    În imaginaţia unui european, anevoiosul drum al pelerinului Kőrösi Csoma Sándor conturează portretul unui Orient mai mult sau mai puțin magic. Pe vremea marelui cărturar-explorator din Secuime, Ladakhul și Zanskarul îşi păstrau încă specificul de zone geografice pure şi inocente, în acord cu spiritul locului. Peisajul sterp, greu de atins, a ținut la distanță turiștii, care au început să se apropie de acest spaţiu asiatic abia în a doua jumătate a secolului XIX. Mizeria din Calcutta din acea vreme este depășită acum doar de imensele mormane de gunoi şi de pâclele groase de fum și smog. Călătorul și turistul de astăzi din Orientul Îndepărtat se confruntă cu munții de gunoi din Occident. Oricât de profunde sunt decalajele culturale, lingvistice, de mentalitate, există un lucru care ar trebui să ne unească pe toți : reacţia noastră împotriva forţelor ce distrug Pământul.

    Lumea artistică reacționează demult la problemele sociale şi ecologice, dar, deşi extrem de grav, subiectul şi-a pierdut actualitatea. O cale de iluminare, de revenire la înţelepciune în relaţie cu lumea în care trăim este Stupa–un sanctuar tradiţional budist. O astfel de cale este şi Stupa din Ungaria, monument budist construit în memoria lui Kőrösi Csoma Sándor şi în spiritul responsabilității noastre față de mediu. La momentul de deschidere a acestui sanctuar, 22 iulie 1992, a fost prezent şi Dalai Lama, care a formulat îndemnul : „Fii blând cu Pământul! Trebuie să acționăm până nu este prea târziu.” (Tenzin Gyatso, Dalai Lama XIV).

    În spiritul acestei chemări, lansăm şi noi Apelul către artişti : Fiţi cu ochii larg deschişi, reacţionaţi împotriva forţelor ce ne distrug Pământul!

    3. Lucrările înscrise în concurs trebuie să fie realizate în ultimii doi ani, nu se admit creaţii mai vechi.
    4. Dimensiunile lucrării nu trebuie să depășească 50x50x50 sau 70x70 cm.
    5. Înscrierile vor fi acceptate şi considerate valabile de către organizatori, numai în urma expedierii unui formular, completat în întregime, ȘI a unei reproduceri digitale a lucrării, executată în conformitate cu următorii parametri tehnici:
    - dimensiunea fișierului imaginii digitale nu trebuie să depășească 15MB
    - se acceptă doar formatul .jpg necomprimat la 300dpi
    - latura mai lungă a imaginii trebuie să fie de cel puțin 4000 de pixeli
    Formularul poate fi descărcat de pe site-ul Centrului de Cultură al Judeţului Covasna (www.kultkov.ro) sau de pe facebook, sau poate fi completat direct pe următorul link:

    https://forms.gle/wh4U2tQSMrHvRTgR6

    • După completarea formularului online, vă rugăm să ne trimiteți o reproducere digitală a lucrării pe adresa de e-mail : cultcovasna@gmail.com, până la data de 11martie 2022, orele 12.00. Lucrările care sosesc cu întârziere sau care nu respectă condiţiile de înscriere nu vor fi luate în considerare.

    Atenție! pentru etapa de pre-evaluare, lucrările NU trebuie trimise în original. În caz contrar, organizatorii nu au responsabilitatea de a le returna autorilor.
    6. Decizia juriului nu poate fi contestată, toți participanții vor fi informaţi despre rezultatul prejurizării prin e-mail, până cel târziu în 17 martie, după care finaliştii trebuie să trimită lucrările în original.
    7. Prin înscriere, artistul-concurent se angajează să prezinte lucrarea în original, în cazul în care creaţia sa a trecut în etapa finală. Lucrările primite după termen sau trimise nepregătite pentru expoziție nu pot fi înrămate sau expuse de către organizatori.
    Lucrările finaliste se pot depune în perioada 21-31 martie 2022, luni-marţi, în următoarele locații:
    ● În Târgu Mureș: la artista Dalma Nagy (str. 1 Dec. 1918 nr.225 / A)
    ● în Cluj: la Casa Memorială Szabédi (Str. Lázár nr.30, 9-14)
    ● în Miercurea-Ciuc: Centrul Cultural Judeţean Harghita Botár László (Bulevardul Timișoarei 4)
    ● în Sfântu Gheorghe : la Centrul Transilvănean de Artă

    ●în Braşov : la atelierul artistului Csutak Levente (str: Hărmanului nr:13, ap: 99)

    • În legătură cu punctele de colectare pe teritoriul Ungariei vă vom informa după prima etapă de jurizare.

    Adresa poștală și de expediere:
    Centrul de Cultură al Județului Covasna
    RO-520008, Sfântu Gheorghe, Str. Libertății, nr. 2
    jud. Covasna, România
    Vă rugăm să scrieţi pe colet şi precizările: Concursul de Arte Plastice Kőrösi Csoma Sándor
    Transport în scop cultural, fără valoare comercială!

    Organizatorii nu sunt responsabili pentru eventuale deteriorări în cursul livrării poștale, prin urmare nu asigură compensaţii pentru astfel de daune.
    8. Lucrările expuse pot fi donate de autori Galeriei Kádár László din Covasna sau Centrului de Artă Transilvania, în cazul în care artiştii refuză gestul de donaţie, organizatorii vor returna lucrările, dar după închiderea Expoziţiei şi după finalizarea programului de expunere în alte locaţii (returnarea lucrărilor către autori se va realiza până cel târziu în luna aprilie 2023).
    9. Dreptul de a organiza Expoziţia îl au instituţiile care au lansat Concursul de Artă Plastică.
    10. Prin înscrierea în Concurs, participanții acceptă automat toate condiţiile din Regulamentul de desfăşurare și sunt de acord ca reproducerile digitale ale lucrărilor să poată fi folosite de organizatori pentru promovare Expoziției Kőrösi Csoma Sándor şi, implicit, a Galeriei Kádár László și a Centrului de Arte Transilvania.

    Dragi artişti, dacă întâmpinați probleme la completarea Formularului și transmiterea reproducerii digitale, nu ezitați s-o contactați pe Konnát Rita, managerul Galeriei, la tel. + 40-770-420087 !

  • Galerie Foto:

  •