• 2021. 09. 23.

  Sărbătoarea kürtőskalács-ului se întoarce!

  «« înapoi
 • După o pauză de un an, aromele inconfundabile ale cozonacului secuiesc vor umple din nou Piața Centrală din Sfîntu Gheorghe, iar asta înseamnă că va prinde viaţă Ediţia4 a unei mult-aşteptate Sărbători : Kürtőskalács – Festivalul Deliciilor Dulci, programat a se desfăşura între 2-3 octombrie 2021.

  Festivalul a intrat deja în tradiţia comunităţii, drept urmare şi anul acesta se va desfăşura sub forma unei Sărbători populare, al cărei scop a rămas acelaşi : să trăim bucuria de a fi împreună, în toată diversitatea noastră, în jurul unor ispititoare arome dulci, în jurul celebrului Concurs Kürtőskalács-ul Anului în Ţinutul Secuiesc şi în inima Tîrgului de produse tradiţionale, dar şi în jurul unor programe culturale pentru toate vîrstele.

  Este important să ne trăim nu doar tradițiile, ci și prezentul nostru, iar prin Festivalul Kürtőskalács-ului dorim să confirmăm această ambiție. Dorim să implicăm toată comunitatea, de la mici la mari, să aducem veselie, voie bună. Sunt convinsă că deliciile preparate împreună ne vor apropia și ne vor ajuta să ne bucurăm împreună de toamnă, ale cărei raze sperăm să nu fie ultimele” – a subliniat viceprimarul municipiului Sfîntu Gheorghe, Vargha Fruzsina.

  Kürtőskalács-ul este un desert de sărbătoare, iar sărbătoarea reunește oamenii. Cred că acum, mai mult ca niciodată, avem nevoie de a petrece timp împreună, iar Festivalul este o sărbătoare demnă de acest simbol al gastronomiei secuiești. În Ținutul Secuiesc, kürtőskalács-ul a colorat sărbătorile în familie, în același timp nu trebuie să uităm că el oferă astăzi un mijloc de trai pentru multe familii. Ne bucurăm că anul acesta avem posibilitatea de a organiza Festivalul Deliciilor Dulci. În cadrul evenimentului, veţi avea ocazia să gustaţi cei mai buni kürtőskalács-uri din regiune, pe lîngă acestea, Festivalul va oferi multe surprize, atît celor mici, cît şi adulţilor. Vom prepara Kürtőskalács-ul din Bazinul Carpatic, ca simbol al solidarităţii şi al comuniunii” – a precizat președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor.

  La Concursul de preparat kürtőskalács s-au înscris 12 firme, producători de cozonac secuiesc, care se vor întrece pentru obţinerea titlului de „Kürtőskalács-ul Anului în Ținutul Secuiesc”. Sîmbătă, concurenţii trebuie să prepare kürtőskalács după o rețetă tradițională, iar duminică trebuie să reinterpreteze reţeta tradiţională, adică să prepare cozonacul secuiesc într-un mod creativ. Președintele juriului este Farkas Ferenc, maestru cofetar din Sfîntu Gheorghe, el participă încă de la început la consolidarea bazei profesionale a Festivalului Kürtőskalács. Membrii juriului: Szőcs Ilona – conducătoarea pensiunii Malomkert din Cernat, Bocskor István – conducătorul Brutăriei Bocskor din Sînmartin, Jánossy Alíz – jurnalistă din Gheorgheni, specializată în gastronomie și Kabai János, director de producție al ELDI Brutăria SRL din Tîrgu Mureș.

  Kürtőskalács – Festivalul Deliciilor Dulci cuprinde în programul său şi Sesiunea de stare de bine, cu Lucian Mîndruță, care se va desfăşura sîmbătă, 2 octombrie.

  Activităţile pentru copii se vor desfăşura sub genericul „De la spic pînă la cozonac”. Centrul de Cultură al Judeţului Covasna va organiza Școala micului maestru în prepararea kürtős-ului, unde copiii vor fi învățați cum trebuie preparat cozonacul secuiesc, iar pe parcursul unor activităţi interactive, cei mici vor afla de povestea spicului de grâu, cu toate episoadele sale : cum se face făina din cereale, cum se frămîntă aluatul dospit şi cum se coace cozonacul kürtős.

  Programul Kürtőskalács – Festivalul Deliciilor Dulci mai cuprinde un concert de fanfară, spectacole de dans popular, iar la final, Trupa 3 SUD EST va susţine un concert.

  Kürtőskalács – Festivalul Deliciilor Dulci este organizat de Consiliul Județean Covasna, în parteneriat cu Primăria municipiului Sfîntu Gheorghe. Co-organizatori: Asociația pentru Dezvoltarea Turismului în județul Covasna, Casa de cultură Kónya Ádám, Centrul de Cultură al Județului Covasna, Organizația Asociațiilor Fermierilor din Ținutul Secuiesc, Tega SA.

  Programul final al Festivalului va fi publicat în curând, pe site-ulwww.kurtosfeszt.ro. Evenimentul se va desfăşura cu respectarea reglementărilor sanitare în vigoare.

 • Galerie Foto:

 •