• 2014. 10. 21.

  MESÉLŐ HÁROMSZÉK - összegzés

  «« vissza
 •     A megye két Mesekunyhójában óvodások és kisiskolások részvételével zajlott két mesemondó találkozó, amelyeken közel 200 gyermek és pedagógus vett részt. Sepsiszentgyörgyi színészek és bábszínészek jóvoltából, a sepsiszentgyörgyi nagyközönség szokatlan helyeken, mint a központi piac, buszok, kocsmák, az Erzsébet Park, a Pénzügy épületében hallgathatott népmeséket. Vasárnap, 8 órás mesefolyam keretében közel 60 érdeklődő élt a lehetőséggel, hogy a Cimborák Bábszínház otthonában a kedvenc meséjét felolvastassa, elolvassa vagy elmondja. Az Esti mese felnőtteknek című újszerű kezdeményezésnek is kellő sikere és visszhangja volt, arra bíztatva a szervezőket, hogy folytassák, rendszeresítsék az ilyen jellegű programokat, mert a mese nem csak a gyermekeknek szól.
      A Népmesék bábszínházi találkozóján 6 társulat vett részt, az erdélyi társulatok mellett meghívott vendégek a Felvidékről érkező roznyói Meseszínház és a Magyarországról érkező pécsi MárkusZínház voltak, akiknek inspiráló tapasztalatszerzés volt minden vidéki fellépés, ugyanis a helyi adottságok és a közönségnek a megszokottól eltérő befogadó készsége miatt is, az előadások hitelességének mércéje új alapokra helyeződött. A Háromszék Táncegyüttes új mesés bemutatójával igazi színvoltja volt a találkozónak, de a kolozsvári Bábjátszótér és a medgyesi S’atr Nemzetközi Művészeti Közösség új közös produkciója, a kolozsvári Keljfel Jancsi Komédiás Kompánia előadása, vagy a nagyváradi Szigligeti Színház Liliput Társulatának a rendezvényre felújított előadása is azt bizonyították, hogy hitelesen lehet és kell a magyar népmesei örökséghez hozzányúlni és ezt úgy megjeleníteni, hogy bármilyen korosztály megtalálja benne, a neki szóló üzeneteket. A házigazda Cimborák Bábszínház két előadással is részt vett a találkozón, sőt a tervezetnél többet játszott, mert helyettesítenie kellett a szatmárnémeti Brighella Társulatot, akik a rendezvénysorozat ideje alatt mondták vissza a részvételüket. A Cimborák Bábszínház „A szegény ember királysága” című előadásával, a Mesélő Háromszék rendezvénysorozatot való szereplését követően, a XIII. Puck Báb- és Marionettszínházak Nemzetközi Fesztiválján is fellépett és elhozta a hagyományok korszerű újjáélesztéséért díjat.   
      A kilenc napos rendezvény időtartama alatt 100 háromszéki óvodás és kisiskolás közösség használta a kisbaconi megnyitón útjukra indított mesemécseseket, fényük mellett olvasták, hallgatták azt a 27 népmesét, amelyek kiemelésével Benedek Elek hagyatéka előtt kívántunk tisztelegni.
  A rendezvénysorozat kilencedik napján Barangolás a mesék világában címmel kiscsapatoknak, családoknak volt meghirdetve egy Erzsébet parki mesebarangolás, amelynek közel 100 résztvevője volt, köztük sokan családosan jöttek és vettek részt az élményszerű, interaktív programon.
      A Mesélő Háromszék szervezőcsapata úgy értékeli, hogy a 9 napig csupa mese mottóval ellátott rendezvénysorozat életreszóló élményekkel, tapasztalatokkal, tanulságokkal zárult és úgy tűnik, hogy rajtunk kívül még sok háromszéki felnőtt és gyermek töretlenül hiszi azt, hogy a népmeséink egy olyan letisztult tudás, bölcsesség őrzői, amelyek példázataikkal helyt állni, megmaradni, megerősödni és életünk bonyolult útvesztőiben problémák fölé emelkedni ösztönöznek.

  Szervezők: Kovászna Megye Tanácsa, Kovászna Megyei Művelődési Központ, Cimborák Bábszínház, Regös Ifjúsági és Közművelődési Egyesület
  Partnerek: Bodvaj Egyesület (Kisbacon), Kisbaconi Református Egyházközség, Guzsalyas Alapítvány (Sepsiszentgyörgy), Nagyajtai Református Egyházközség, Fotosmartonosi Óvoda.
  Támogatók: Kovászna Megye Tanácsa, Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala
  Médiatámogatók: Háromszék napilap, Székely Hírmondó, Más Rádió, TVR Magyar Adása

   

 • Fotógaléria:

 •