• 2014. 09. 16.

  Régi épületek új köntösben! - K.Ö.N. Napok Háromszéken

  «« vissza
 • Több mint húsz éve találták ki Franciaországban, hogy legyen az évnek néhány kijelölt napja arra, hogy az emberek bemehessenek olyan épületekbe is, amelyek egyébként zártak a nagyközönség előtt. Olyan sikere lett a kezdeményezésnek, hogy pár évvel később az Európa Tanács céljául tűzte ki, hogy Európa-szerte megünnepeljék az épített örökséget. Ehhez néhány ajánlást fűzött a tagországoknak, nevezetesen, hogy jelölje egységes zászló az épületek bejáratát, homlokzatát, legyen ingyenes a bejutás, válasszanak a szervezők minden évben egy központi témát, legyen a fogadó épületekben színvonalas idegenvezetés, és hogy az eseményt szeptember hónapban rendezzék.

  A Magyarországon Kulturális Örökség Napjai (KÖN) néven ismertté vált országos rendezvény keretében minden szeptember harmadik hétvégéjén tízezrek indulnak épületlátogató felfedező útra, ehhez a programhoz kapcsolódott be Háromszék is 2008-ban először, azóta minden évben egy itteni központi témával indultak kirándulások és voltak különböző programok szerte a megyében.

  Diákoknak és fiataloknak szervezett tanulmányúttal és előadásokkal készül bekapcsolódni 2014-ben is Háromszék az Európa-szerte megrendezésre kerülő Kulturális Örökség Napjai rendezvényhez, melyre 2014 szeptember második felében kerül sor Háromszéken. 

  A kirándulás és az előadások költségeit a Kovászna Megyei Művelődési Központ biztosítja.
  Előadások:
  Sepsiszentgyörgy,
  szeptember 19. – 18 óra, Lábasház – alagsor
  RÉGI ÉPÜLETEK ÚJ KÖNTÖSBEN – előadás és kiállítás – Ferenczi Z. Sámuel, a Hereditatum mint működő program ismertetése;
  EGY TERV, ADOTTSÁG, ÁLOM- előadás - Gál Zoltán, a CsomóPont civil kezdeményezés ismertetése.

  Barót,
  szeptember 23. – 19 óra, Erdővidék Múzeuma
  RÉGI ÉPÜLETEK ÚJ KÖNTÖSBEN – előadás és kiállítás - Ferenczi Z. Sámuel, a Hereditatum mint működő program ismertetése;

  Sepsiszentgyörgy,
  szeptember 25. – 10 óra Mihai Viteazul Kollégium
  ÉPÍTETT ÖRÖKSÉG EGY ÉPÍTÉSZ SZEMÉVEL - Raluca Zbarcea

  TANULMÁNYÚT -
  2014. SZEPTEMBER 20.

  A kirándulás olyan diákok körét célozza meg akiket érdekel az építészet valamint az örökségvédelem. A résztvevők számára két buszt indítunk egy magyar valamint egy román nyelvű idegenvezető részvételével (Magyarosi Imola, Victor Sibianu).

  Útvonal: Bodola (Épített öröksége) – Bikfava (falukép) – Zabola (Mikes kastély)– Szentkatolna (Sinkovits kúria) – Gelence (Épített öröksége) – Kézdivásárhely (Központi séta)

  Szervezők: Kovászna Megye Tanácsa, Kovászna Megyei Művelődés Központ
  Partnerek: Erdővidék Múzeuma, Hereditátum, Köpeczi Sebestyén József Műemlékvédő Társaság , CsomóPont, Asociaţia Ecou, Engem is érdekel az építészet

                   

 • Fotógaléria:

 •