gbiennial.ro
folktrades.ro
repertorium.ro
virtualisszekelyfold.ro
PARTENERI MEDIA:
-
2020. 12. 19.
În aşteptarea îngerilor – Daruri video de Crăciun din partea CCJC
«« înapoi
Ne-am obişnuit să spunem că împodobirea bradului de Crăciun este una dintre cele mai frumoase tradiții din lume, dar felul cum astăzi împodobim brazii şi trăim această Sărbătoare creştină este din ce în ce mai departe de tradiţiile în care au crescut părinţii, bunicii şi străbunicii noştri. Cum pe vremuri nu existau supermarketuri, de unde să cumpărăm beteală, globuleţe colorate şi fel de fel de bomboane învelite în staniol sau hîrtie colorată, pomii de Crăciun erau împodobiţi cu mere, nuci, figurine din hîrtie şi bomboane făcute în casă.
Pentru a ne pregăti de Crăciun în spiritul tradiţiilor de altădată, Centrul de Cultură al Judeţului Covasna a deschis un Atelier, În aşteptarea îngerilor, unde a invitat meşteri şi artişti din judeţul nostru.
Primul dar vizual l-am realizat cu ajutorul Évei Benkő, care ne-a arătat cum se fac lumînările din ceară naturală de albine. Este vorba de lumînări cu proprietăţi terapeutice, care ard curat şi mult timp, fără să emane substanţe nocive în jur. Trecem printr-o perioadă cînd stăm mult în casă, vin şi sărbătorile şi avem nevoie de o atmosferă îmbietoare, iar lumînările din ceară de albine creează o astfel de atmosferă relaxantă şi calmantă, datorită aromei florale pe care o emană şi care purifică aerul.
Al doilea dar vizual a pornit de la premisa că, în decembrie, ne gîndim mai mult ca niciodată la păzitorii noştri cereşti, îngerii. De cînd lumea, imaginaţia şi mîinile noastre sînt căile prin care încercăm să pătrundem în toate lumile, inclusiv şi mai ales în lumea îngerilor. Se zice, unul dintre gesturile pe care îngerii le aşteaptă de la noi este să ne jucăm, căci numai prin joc putem dezvălui esenţa şi feţele tuturor lucrurilor. Drept urmare, prin al doilea dar vizual, le-am arătat celor ce urmăresc pagina de facebook a instituţiei noastre cum să ne jucăm cu pănuşi, un material umil, dar foile de porumb pot fi înnobilate şi transformate într-un îngeraş, pe care să-l agăţăm în bradul de Crăciun!
Al treilea dar vizual a fost realizat cu ajutorul Ilonei Miklós din Sînzieni și a fiicei sale, Tünde, care ne-au arătat cum se fac bomboanele tradiţionale de Crăciun.
Ultimii invitaţi în Atelierul CCJC sînt doi colindători : Gergő Balázs (elev în clasa VI.C , la Colegiul Székely Mikó) şi Mălina Boricean din Sita Buzăului (elevă la Colegiul Național de Arte Dinu Lipatti din București).