• 2020. 12. 18.

  Ziua Minorităţilor Naţionale

  «« înapoi
 • De Ziua Minorităţilor Naţionale, vineri, 18 decembrie, de la ora 18.00, Centrul de Cultură al Judeţului Covasna transmite online premiera filmului documentar Székföldje–Szórványban a tömb peremén / Pămînt natal–Risipiţi la marginea matricei.

  Prin realizarea şi difuzarea documentarului Székföldje–Szórványban a tömb peremén / Pămînt natal–Risipiţi la marginea matricei, Centrul de Cultură al Judeţului Covasna supune atenţiei o comunitate cu un statut minoritar aparte.Deși în prezent fac parte din județul Covasna, localitățile Hăghig, Araci și Ariușd au reprezentat întotdeauna o entitate teritorială, care, în ultimele secole, nu a ținut nici de Ţinutul Secuiesc istoric, nici de Țara Bîrsei.Astăzi, din diverse motive, în aceste localităţieste din ce în ce mai greu să fii maghiar.

  Documentarul a fost realizat deEmlékgyár Studio, la cererea Centrului de Cultură al Judeţului Covasna, cu sprijinul financiar al Uniunii Democrate a Maghiarilor din România.

  Ziua de 18 decembrie a intrat în istorie în anul 1992, cîndAdunarea Generală a ONU a adoptat Declaraţia cu privire la drepturile persoanelor aparţinînd minorităţilor naţionale, etnice, lingvistice şi religioase. Declaraţia a fostprimul document internaţional care oferea o garanţie de respectare a drepturilor minorităţilor, în cadrul general de apărare a drepturilor omului, motiv pentru care mai multe state au dorit să-i marcheze importanţa,prin desemnarea zilei de 18 decembrie drept Ziua Minorităţilor Naţionale.

  România s-a integrat acestui context internaţional în 1998, iar în 2017, Parlamentul României a adoptat un proiect de lege prin care Ziua Minorităţilor Naţionale a fost instituită drept sărbătoare naţională.

 •