• 2020. 10. 31.

  Lansarea online a volumului Oameni de seamă din Trei Scaune în cimitirul Házsongárd

  «« înapoi
 • Joi, 30 octombrie 2020, a avut loc lansarea online a volumului Oameni de seamă din Trei Scaune în cimitirul Házsongárd. Este vorba de un proiect editorial pe care Consiliul Județean Covasna și Centrul de Cultură al Judeţului Covasna l-au finalizat, prin Editura Judeţeană Háromszék, cu ocazia restaurării mormântului Contelui Mikó Imre.

  Acest altar cultural-istoric, denumit după dealul „Lombos Házsongárd”, are o mare valoare simbolică pentru maghiarii din Transilvania. Destinele reunite în volum se împletesc într-un fir comun, în sensul că ultima călătorie a acestor oameni de seamă i-a dus pe toţi la cimitirul Házsongárd.
  Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, a precizat :"Am vrut să prezentăm acest volum extraordinar, care de 10 ani este preţuit înainte de Ziua Morților, amintindu-ne astfel nu numai de morții noștri, ci și de strămoși și de moștenirea pe care ne-au lăsat-o".
  Lansat în 2010-2011, acest proiect editorial constă într-o serie de broșuri cu concepte similare, care acum cuprinde patruzeci de articole, împreună cu un capitol care reuneşte 25 de personalități. Nu este doar o colecție de date biografice, ci, printre rânduri, figurile celor comemoraţi prind viaţă.

  Editorul volumului este istoricul Zsuzsa Szőts Papp, referent al Centrului de Cultură al Judeţului Covasna, care a prezentat structura publicaţiei. Zsuzsa Szőts Papp a precizat că de 10 ani cercetează mormintele din Házsongárd ale oamenilor de seamă cu legături în Háromszék / Trei Scaune, construind o bază de date pe care o actualizează continuu, iar descoperirea de noi informații a determinat-o să vină cu un nou concept. Astfel, 15 noi titluri îmbogățesc ediţia actuală a volumului, pe lângă cele vechi. Primele 39 de titluri vizează personalitățile care s-au născut în Háromszék, iar la sfârșitul publicației există un registru al celor cu descendență în Trei Scaune, care și-au găsit odihna eternă în Házsongárd.
  Erzsébet Gergely, preşedintele Fundației Házsongárd, a subliniat faptul că volumul actual este rezultatul unei colaborări excelente, iar pentru ea, publicaţia mai înseamnă şi reconectarea la rădăcinile familiei, Zagon și Malnaş fiind scenele copilăriei sale.
  Acest complex şi valoros proiect editorial va continua, Zsuzsanna Szebeni, directorul Filialei din Sfântu Gheorghe a Institutului Cultural Maghiar, și Zsuzsa Szőts Papp au căzut deja de acord asupra conţinutului ediţiei viitoare.

  Centrul de Cultură al Judeţului Covasna mulţumeşte Fundaţiei Házsongárd din Cluj-Napoca, pentru datele și fotografiile oferite, în special doamnei Erzsébet Gergely, pentru competenta sa implicare în finalizarea prezentei ediţii a proiectului nostru editorial!

 •