• 2020. 10. 05.

  G6 din Secuime deschide o fereastră virtuală spre grafica internaţională contemporană

  «« înapoi
 • A început octombrie, luna cînd Ediţia6 a Bienalei de Grafică din Ţinutul Secuiesc a intrat în linie dreaptă, adică în ultima sa etapă, cea a vernisajelor şi a desemnării cîştigătorilor. Prima etapă a acestui complex şi prestigios Proiect internaţional de arte vizuale a început în ianuarie 2020, cu lansarea Apelului de participare la Concursul de Grafică, apel la care au răspuns 868 de artişti, din 65 de ţări de pe toate continentele, pe adresa organizatorilor din Secuime ajungînd peste 2100 de creaţii grafice. Apoi, întreaga lume s-a trezit în plină pandemie de coronavirus, dar organizatorii BienaleiG6 au găsit soluţii pentru a finaliza Proiectul la termenul stabilit, prin deschiderea unor spaţii de întîlnire în virtual.

  Aşadar, sîmbătă, 10 octombrie, de la ora 18, pasionaţii de arte vizuale sînt aşteptaţi în casa virtuală a Proiectului, pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/grafikaiszemle, unde va avea loc vernisajul ExpoziţieiG6Bienala de Grafică din Ținutul Secuiesc, prin transmiterea online a filmului G6.

  În viziunea curatorului BienaleiG6, Apor Ferencz S.,Ediția6 a Bienalei şi-a propus să provoace creatorii din diverse ţări şi culturi să caute răspunsuri la probleme actuale ale globalizări probleme politice, economice și sociale. În esenţă, întrebările erau: cum exprimă artiştii, prin limbajul artei grafice contemporane, deriva lumii în care trăim,sub toate aspectele sale sociologice, politice, culturale, ecologice, economice?cum poate fi reprezentată tradiția și reînnoirea absolută prin limbajul artistic al graficii contemporane?

  Bienalade Grafică din Ţinutul Secuiesc / Székelyföldi Grafikai Biennálé / Graphic Art Biennial of Szeklerland este un proiect internaţional de arte vizuale, care s-a născut în anul 2010, fiind produsul unei colaborări cu instituţii dintre trei judeţe Covasna, Harghita şi Mureş.În 2010, Bienala de Grafică din Secuime s-a născut cu un SCOP perfect valabil şi în 2020: să ofere o viziune asupra tendinţelor artistice din lumea graficii contemporane, să faciliteze integrarea graficii autohtone în circuitul internaţional, prin construirea unei structuri profesionale de promovare a graficienilor din zonă, din ţară şi din întreaga lume şi, odată cu ei, de promovare a unui spaţiu cultural din România, spaţiu cunoscut sub denumirea de Ţinutul Secuiesc.

  În cei 10 ani de la naşterea sa,Bienala de Grafică din Sfîntu Gheorghe a oferit un generos spațiu pentru prezentarea lucrărilor grafice tradiționale și experimentale. Astfel, Bienala de Grafică din Secuime a devenit un prestigios spaţiu de întîlnire şi competiţie profesională, cîştigînd recunoaşterea lumii artistice şi un loc pe harta graficii internaţionale.

  În spaţiul real, ExpozițiaG6 se poate vizita la Centrul de Arte Transilvania, din Sfîntu Gheorghe, pînă la 6 noiembrie, de marți pînă vineri, între orele 10 și 17, iar sîmbătă între orele 10 și 18.

  Ca urmare a restricțiilor impuse din cauza pandemiei, nu doar vernisajul ExpoziţieiG6 are loc în spaţiul virtual, ci şi un important eveniment conex. Este vorba de vernisajul virtual al Expoziţiei MAEȘTRI, cu lucrări ale artistului chinez JING LIU, cîștigătorul Marelui Premiu al BienaleiG5, din 2018. Vernisajul va avea loc pe pagina Facebook a Bienalei, luni, 12 octombrie 2020, de la ora 18. În spaţiul real,Expoziția poate fi vizitată la Centrul de Arte Transilvania, pînă în 6 noiembrie 2020, de marți pînă vineri, între rele 10 şi 17, iar sîmbătă între orele 10-18.

 • Galerie Foto:

 •