• 2020. 08. 05.

  Galeria de portrete covăsnene – Dániel Szőts

  «« înapoi
 • Joi, 6 august, de la ora 20, transmitem online o poveste despre nobleţe, curaj şi devotament. Povestea unui om care a fost o adevărată carte de istorie– Dániel Szőts. Medic devotat, luptător pe front în Primul Război Mondial şi om de cultură de mare anvergură, Dániel Szőts şi-a scris povestea vieţii în volumul Amintiri din trecut, carte dedicată părinţilor săi, cărora le datorează faptul că a studiat medicina, în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Tîrgu Mureş.

  Dániel Szőts s-a născut într-o familie de nobili secui, tatăl, Ernő Szőts, și-a terminat studiile în 1911, în cadrul Colegiului Székely Mikó din Sfîntu Gheorghe, apoi a studiat îngineria silvică, laBanská Štiavnica.Mama, Ibolya Nagy, a susținut examenele de Bacalaureat în cadrul Liceului Economic din Tîrgu-Mureș, apoi, în 1922, devine soția inginerului silvic Ernő Szőts. Dániel Szőts a copilărit pe Valea Mureșului, apoi, din Lunca Bradului ajunge la Colegiul Székely Mikó din Sfîntu Gheorghe, despre a cărui istorie are multe de povestit. Cum multe de povestit are şi despre foştii săi profesori, care au fost adevărate modele umane şi profesionale, de la care generaţii de elevi au învăţat dragostea pentru oameni, locurile natale şi limba maternă, respectul faţă de trecut– faţă de istoria, tradiţiile şi cultura naţiunii din care fac parte.

  Documentarul dedicat lui Dániel Szőts face parte din ciclul Háromszéki Arcképcsarnok / Galeria de portrete din Trei Scaune – o serie de patru filme-portret dedicate unor personalităţi contemporane, care au marcat arta şi cultura covăsneană.

 • Galerie Foto:

 •