• 2020. 07. 28.

  Întîlnire online cu József Jánosi

  «« înapoi
 • Joi, 30 iulie, de la ora 20, transmitem online documentarul-portret József Jánosi. Este vorba de un film-portret prin care autorii, Bartók Emese şi Somogyi Csaba, documentează activitatea culturală a fostului nostru coleg, József Jánosi, cu o experienţă în domeniul folclorului coregrafic de peste jumătate de veac, experienţă acumulată în trei ipostaze : dansator, maestru coregraf şi cercetător.

  József Jánosi a pornit pe drumul dansului popular odată cu absolvirea Şcolii Pedagogice din Cristuru Secuiesc, în 1955, cînd şi-a început cariera didactică la Corund, ajungînd apoi să rătăcească prin localităţile din Trei Scaune, în anii 70, cînd a început să pună bazele valoroasei sale Colecţii de folclor coregrafic. Primul său volum, Dansuri Populare din Trei Scaune, s-a dorit a fi un instrument de lucru pentru instructorii formaţiilor de dans neprofesioniste, care sînt cu adevărat preocupaţi de păstrarea jocurilor tradiţionale în formele lor autentice. În opinia lui József Jánosi, singura cale de păstrare a tradiţiilor coregrafice este cea a cunoaşterii legilor nescrise referitoare la legătura organică dintre dans şi muzică – o legătură care ţine de specificul locului/comunităţii unde jocul s-a născut.

  Vă aşteptăm, aşadar, joi, de la ora 20, să mergem pe urmele lui József Jánosi, prin comunităţile unde a rătăcit, în căutarea legilor nescrise, specifice dansurilor populare autentice, legi nescrise pe care le-a completat cu o riguroasă documentare teoretică, devenind unul dintre cei mai valoroşi şi respectaţi profesori autodidacţi în domeniul folclorului coregrafic.

  Cu acest documentar, deschidem Háromszéki Arcképcsarnok / Galeria de portrete din Trei Scaune – o serie de patru filme-portret dedicate unor personalităţi contemporane, care au marcat arta şi cultura covăsneană.

 • Galerie Foto:

 •