• 2020. 05. 14.

  József Hatolykai Potsa – un model de om în slujba comunităţii

  «« înapoi
 • Prin acest portret omagiem două personalităţi din Secuime :József Hatolykai Potsa, legendarul comite al Comitatului Trei Scaune, dar şi celebrul pictor din Sfîntu Gheorghe, Jenő Gyárfás, autorul portretului.

  József Hatolykai Potsa s-a născut în 14 mai 1836, la Tîrgu Mureş, şi a murit în 1903, în Sfîntu Gheorghe. A fost comite al Comitatului Trei Scaune timp de 26 de ani şi a rămas în amintirea locuitorilor drept un om de o rară bunătate, care le-a purtat de grijă celor săraci, orfanilor şi celor loviţi de soartă. În calitate de comite, József Hatolykai Potsa a avut o mare contribuţie la dezvoltarea economică, socială şi culturală a regiunii, de numele său fiind legate înfiinţarea Asociaţiei Gospodarilor din Trei Scaune, a primei ţesătorii secuieşti şi a Casei săracilor. S-a implicat activ în procesul de transformare a Colegiului Mikó Székely în şcoală superioară/liceu şi în punerea bazelor Muzeului Naţional Secuiesc. Printre numeroasele portrete pictate de Jenő Gyárfás se află şi acest tablou, realizat în 1886, cînd József Hatolykai Potsa aniversa 50 de ani.

  Jenő Gyárfás s-a născut la Sfîntu Gheorghe, în 6 aprilie 1857 ( a murit în 3 decembrie 1925), a absolvit Şcoala de Desen Artistic din Budapesta, unde a fost elevul lui Bertalan Székely, iar din 1877 a fost student la Academia de Arte Frumoase din Viena, unde profesori i-au fost Sándor Wagner, Wilhelm von Diez şi Gabriel Max. Opera lui Jenő Gyárfás cuprinde numeroase comenzi de portrete oficiale şi compoziţii cu teme istorice, cum este, de pildă, pînza Tetemrehívás (Mărturia sîngelui), care este considerată cea mai importantă lucrare a pictorului şi care a fost creată în 1881, după balada omonimă a lui János Arany (în prezent, această capodoperă se află în custodia Galeriei Naţionale Ungare). Cel mai cunoscut portret semnat de pictorul din Sfîntu Gheorghe este Portretul lui Karlovszky Bertalan, pictat în 1880, considerat o capodoperă a portretisticii maghiare.

 • Galerie Foto:

 •