• 2010. 11. 23.

  KISRÉGIÓS TALÁLKOZÓK, Kézdiszéken és Erdővidéken!

  «« vissza
 • A Kovászna Megyei Művelődési Központ, október 5-én megtartott Nyílt Napján szakmai találkozóra is sor került, ahová a háromszéki művelődési házak igazgatói, felelősei és önkéntes művelődésszervezők voltak hivatalosak. Ennek folytatásaként kisrégiós találkozókra került sor november 16-án, Szentléleken, november 18-án Baróton.
  2010 november 16-án, kedden, a szentléleki községháza tanácstermében, 16 fő részvételével indult a felső-háromszéki kultúrfelelősök találkozója. Kézdivásárhely, Gelence, Kézdiszentkereszt, Torja, Ozsdola, Lemhény, Csernáton, Bereck, és a házigazda Kézdiszentlélek kultúrigazgatói, felelősei találkoztak egymással és a Művelődési Központ munkatársaival. Balogh Tibor, a szentléleki polgármester köszöntő beszéde után, Imreh Marton István igazgató, a művelődési központ szolgáltatásairól beszélt és az megyei kulturális hálózatépítés fontosságáról.
  Brănduş Szilveszter, az ozsdolai polgármester, aki szintén megtisztelt jelenlétével, a település művelődési életének működési hátterét vázolta fel a jelenlevőknek. A sorra bemutatkozó művelődésszervezők beszámolóiból kiderült, hogy a vidéki kultúra nincs is annyira padlón, mint ahogy elképzeljük. Mindenhol akad tánccsoport, színjátszó csoport, a jeles ünnepekre mindig szerveződnek programok. A legtöbb helyen problémaként merült fel a pénzforrások hiánya, valamint van ahol kommunikációs problémák is adódnak a helyi iskolával vagy önkormányzattal. Akad olyan település is, ahol érdektelenség miatt a közönségszervezés is nehézkes.
  Más a helyzet Erdővidéken! A találkozóra összegyűltek Bibarcfalva, Kisbacon, Nagybacon, Miklósvár, Barót és Erdőfüle képviseletében jöttek, zöme civil szervezet részéről. Erdővidéken ugyanis, a leépítéseknek köszönhetően, a művelődési házaknak nincsenek felelősei. A kultúrházak állapota kielégítő, de javarészt önkéntesek működtetik. A baróti Művelődési Ház is két alkalmazottal bír, akik küzdenek azért, hogy a ház, a helyi kultúrát kiszolgáló funkcióját ne veszítse el. A helyi művelődésszervezés civil vonalon jól működik, mert vannak erős civil szervezetei a kistérségnek, akik régóta azon vannak, hogy előrevigyék a kultúra szekerét, lásd az idén tartották az Erdővidéki Közművelődési Napok 18-dik kiadását.
  A résztvevők segítséget kértek, a Művelődési Központtól, pályázatíró és forrásszervező képzést illetően. Megfogalmazódott az igény, a népi játékok módszertanát célzó képzések iránt is.
  A közeljövőben pedig, az orbaiszéki és a sepsiszéki művelődésszervezők is találkoznak, december 2-án Kovásznán és december 7-én Sepsiszék valamelyik településén.

 • Fotógaléria:

 •