• 2014. 07. 03.

  Ezer Székely Leány Napja

  «« vissza
 •     Július első szombatján egész napos, színes program várja mindazokat, akik fontosnak tartják a székely néphagyomány ápolását és az ünnep közösségformáló erejének megélését.

      Reggel 8.30 és 9.00 óra között a város bejáratainál gyülekeznek a környező településekről érkező, székely ruhába öltözött hagyományőrző csoportok, majd Csíkszereda központjába vonultak. A Szabadság téren 9.30-tól rövid ízelítő következik a közös táncból, majd indul a fogatos, lovas, gyalogos seregszemle a csíksomlyói kegytemplomhoz, ahol 11.00 órától kezdődik az ünnepi szentmise. A Kis- és Nagysomlyó közötti Nyeregben, a Hármashalom-oltárszínpadon 13.00 órától hangoznak el a megnyitó- és köszöntőbeszédek, majd a hagyományőrző néptánccsoportok előadásait láthatjuk. A színpadi programban a 27 néptáncegyüttes produkciói közé iktatva 15.00 órától a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes A sóvidéki kalapács című előadása, majd a közös játék és tánc, illetve a közös fotó elkészítése lesz terítéken. 17.00 órától újra a hagyományőrző  néptánccsoportoké a szerep, előadásaikat csak a népviseletmustra-kiértékelés és a legnépesebb település díjazása szakítja félbe. De természetesen nem maradt el a kézműves vásár és mesterség-bemutató sem.

       A megújulás szándékát követve, újabb elemmel gazdagodik az Ezer Székely Leány Napja. A rendezvény ideje alatt az érdeklődők ugyanis népviseletvarró-, hímző foglalkozásokba, népzeneoktatásba, a legkisebbek pedig különböző  gyermekfoglalkozásokba kapcsolódhatnak be. Így minden adott ahhoz, hogy egész napos programként iktassák be naptárukba július első szombatját a székely családok.

 • Fotógaléria:

 •