• 2020. 04. 21.

  Portretul unui om şi al unei meserii în care nu e loc de minciună

  «« înapoi
 • Prin transmisia online de Joi, 23 aprilie, ora 20, Centrul de Cultură al Judeţului Covasna vă invită la o călătorie în timp, în vremurile cînd, printre oamenii de bază ai unei comunităţi, se afla şi meşterul-rotar. O călătorie în timp care trece prin atelierul de poveste al lui Józsi bácsi / Gál József, ultimul meşter-rotar din Zăbala, pe urmele căruia vom vedea ce înseamnă să faci o meserie în care nu poţi să minţi. Şi nu e loc de minciună în rotărit, căci cuvîntul de ordine în această meserie este precizia – arta de a şlefui şi a îmbina lemnul cu precizie.

  Alături de Józsi bácsi, îl vom cunoaşte şi pe Tibor Bende, care este şi el printre ultimii păstrători ai unei alte meserii tradiţionale pe cale de dispariţie, fierăritul – domeniu strîns legat de rotărit.
  Dacă vreţi să aflaţi de ce Rotarii operatorului-regizor Levente Vargyasi şi ai etnografului István Kinda au cucerit, anul trecut, publicul Ethos Film Fest din Bistriţa, atunci nu rataţi călătoria în timp de joi, care începe de la ora 20, pe pagina facebook a Centrului de Cultură al Judeţului Covasna https://www.facebook.com/kultkov.ro!

 • Galerie Foto:

 •