• 2013. 01. 26.

    Ţinutul Conacelor

    «« înapoi
  • Pe lîngă denumirea istorică de Trei-Scaune, judeţul Covasna mai este cunoscut şi drept Ţinutul Conacelor, şi asta pentru că, din motive social-istorice specifice acestui spaţiu cultural, mica nobilime a construit aici cele mai multe conace din toată Secuimea. Deşi în secolul XX multe dintre ele au dispărut definitiv, judeţul Covasna rămîne Ţinutul conacelor datorită patrimoniului său arhitectural extrem de valoros, dar abia cunoscut, care face parte din identitatea aşezărilor secuieşti. De cîţiva ani, Ţinutul conacelor a devenit şi tema celui mai de succes proiect editorial din judeţul nostru.

    În judeţul Covasna există peste 110 castele şi conace, cu valoare istorică şi arhitectonică, iar multe dintre acestea nu figurează nici în evidenţa naţională a monumentelor de arhitectură, şi nici măcar în scriptele judeţene. În anul 2005, timp de 7 luni, doi referenţi ai Centrului de Cultură Covasna, fotograful Kolumbán Hanna şi etnograful Nagy Balázs, au desfăşurat o muncă de documentare în localităţile judeţului, pe baza căreia instituţia a editat un volum în limba maghiară, cu titlul Kúriák földje/Ţinutul conacelor. Proiectul a fost o premieră în judeţul Covasna, în sensul că pînă atunci nu a existat nici o iniţiativă care să-şi propună drept scop repertorierea documentată a tuturor conacelor şi castelelor din zonă. În 2012, aceeaşi instituţie, aflată în subordinea Consiliului Judeţean Covasna, a publicat şi varianta în limba română a Ţinutului conacelor, şi este în curs de pregătire şi varianta în limba engleză a volumului.

    Structura cărţii este cea a unui Album-document despre valori din patrimoniul construit al comunităţilor din judeţul nostru. Autorii volumului au mers pe urmele fiecărui conac, indiferent de starea lui actuală, şi i-au consemnat identitatea, prin imagini şi cuvinte. Documentaţia cuprinsă în volum reface identitatea a vreo 70 de clădiri din 53 de localităţi covăsnene (din cele aproape 200 de conace identificate şi inventariate la sfîrşitul cărţii), iar această performanţă n-ar fi fost posibilă fără sprijinul preţios al unor colaboratori cu autoritate în domeniu : Hlavathy Izabella – consilier pe probleme de monumente istorice la Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional a Judeţului Covasna – şi Hlavathy Károly, artist fotograf (ambii, membri ai Asociaţiei Pentru Protecţia Monumentelor Istorice Keöpeczi Sebestyén József); istoricii Csáki Árpád, Fehér János, Várallyai Réka; arhitectul Kovács Kázmér; şeful catedrei de Istoria Artei de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, prof.dr. Kovács András (lectorul volumului) ş.a. De reţinut, regretatul istoric Kónya Ádám sintetizează în studiul său introductiv rezultatele mai multor decenii de cercetări, care sporesc valoarea documentară a volumului.

    Ţinutul conacelor a stîrnit un imens interes, deoarece documentele foto incluse în paginile lui depun mărturie despre starea actuală a acestor edificii, multe dintre ele aflîndu-se într-o stare avansată de degradare. Unele par a fi de nerecuperat, din cauza faptului că s-a produs surparea chiar a fundamentelor care asigură refacerea clădirilor. Este încurajator faptul că există şi cazuri fericite de astfel de edificii renovate, care au primit o nouă destinaţie, cel mai cunoscut este cazul castelului de la Micloşoara, care a beneficiat de lucrări de consolidare şi restaurare complexe şi profesioniste.
    Aşadar, volumul în limba maghiară şi varianta lui în limba română reprezintă împreună un valoros şi convingător material de promovare a unui circuit turistic în zonă şi de sensibilizare a autorităţilor locale şi centrale, dar şi a investitorilor privaţi, pentru a se implica în efortul de salvare a unor valori unicat din patrimoniul construit al Transilvaniei, avînd în vedere că multe dintre aceste edificii încă zac abandonate în uitare. Volumul ŢINUTUL CONACELOR tocmai acest lucru şi-a propus : să şteargă praful de pe această pagină extrem de importantă din istoria comunităţilor covăsnene şi să salveze de la dispariţie edificii de nepreţuit.

  • Galerie Foto:

  •