• 2019. 07. 08.

  Workshop de muzică populară „Mozsika”, Ed. IX.

  «« înapoi
 • Problema
  În toate zonele ţării, inclusiv şi mai ales în judeţul Covasna, ansamblurile de dansuri populare, respectiv formaţiile de muzică populară, profesioniste şi amatoare, au devenit astăzi principalii păstrători şi ocrotitori ai tradiţiilor legate de folclorul muzical şi coregrafic. Prin aceste ansambluri şi formaţii, folclorul muzical şi coregrafic tradiţional este valorificat scenic şi promovat, altfel spus este salvat de la dispariţie şi este păstrat în forme vii, ca parte integrantă în viaţa comunităţilor.
  În județul Covasna există și funcționează un număr redus de formații de muzică populară, iar această realitate afectează activitatea celor care vor să înveţe, să păstreze şi să promoveze dansurile tradiţionale: la repetiţii şi la reprezentaţiile scenice, ansamblurile de dansuri au imperioasă nevoie de un acompaniament muzical live, care de cele mai multe ori este imposibil de asigurat. În aceste condiţii, procesul de învăţare a dansurilor populare devine mai dificil, iar spectacolul folcloric pierde din autenticitate şi calitate, prin folosirea unui acompaniament înregistrat pe suporturi electronice.
  Din nevoia de a rezolva problema mai sus formulată s-a născut Workshop-ul de muzică populară „Mozsika”, care în 2019 a ajuns la Ediţia IX.

  Scopul și obiectivele
  Scopul Workshop-ului de muzică populară „Mozsika”, Ed. IX constă în îngrijirea, păstrarea și promovarea în rândul publicului larg a muzicii și a dansurilor populare specifice comunităţilor din spaţiul nostru cultural, iar obiectivele sunt următoarele: reunirea persoanelor pasionate de folclorul muzical, formarea și perfecţionarea lor ca instrumentişti de muzică populară; stimularea înființării formațiilor de muzică populară; studii pe vioară, violă şi contrabas şi învăţarea, cu ajutorul acestor instrumente, a unor partituri din folclorul muzical specific unor zone.

  Programul Workshop-ului
  Workshop-ul de muzică populară „Mozsika”, Ed. IX se desfăşoară în perioada 1-6 septembrie 2019, în localitatea Cernat, Județul Covasna, cu participarea a 40 de persoane, în primul rând din județul Covasna, care știu să cânte la vioară, violă și contrabas, respectiv care vor să învețe cântece populare/partituri din folclorul muzical specific unor comunităţi.

  Programul workshop-ului va fi structurat pe două tipuri de activităţi:
  1. studierea unor cântece populare
  2. studierea unor partituri de folclor pe instrumentele vioară, violă şi contrabas.

  Studiul cântecelor populare se va desfășura în grupuri mici, iar în cazul studiului pe partituri de muzică populară, procesul de învăţare se va desfăşura în etape: în primele zile ale workshop-ului, participanții vor învăța muzica populară individual, sau în grupuri mici, împărțite în funcție de instrumentele muzicale de studiu, sub îndrumarea unor muzicieni profesioniști; în următoarele zile, participanţii vor exersa pe instrumente, în grupuri alcătuite conform structurii unei formații de muzică populară. Cursanţii vor învăța folclorul muzical specific unei regiuni, la nivel de începător și avansat, conform cunoștințelor muzicale ale fiecăruia.
  Workshop-ul se va încheia cu un spectacol, în care participanţii îşi valorifică cunoştinţele dobândite prin susţinerea unui concert de muzică populară, în faţa unui public alcătuit în primul rând din rudele și cunoștințele cursanţilor.
  Informații detaliate se pot obține la sediu Centrului de Cultură al Județului Covasna (Sfântu Gheorghe, Piața Libertății nr. 2, Județul Covasna), la următoarele numere de telefon: 0267-351 648 și 0742-14 86 87, sau la adresa de e-mail: magoriistvan@cultcov.ro.
  Data limită de înscriere: 31 iulie 2019.
  Taxa de participare este 300 de RON/persoană, ceea ce conține cazarea, masa și programul.
  Pentru confirmarea participării, persoanele înscrise sunt rugați la plata unui avans de 150 de RON prin una dintre următoarele metode:
  1. Prin virament bancar la contul RO64 TREZ 2562 1G33 5000 XXXX (vă rugăm frumos, că în acest caz să treceți pe O.P. codul fiscal al Centrului de Cultură al Județului Covasna: 44 04 389);
  2. Personal, la sediul Centrului de Cultură al Județului Covasna.

  Actele necesare pentru înscriere:
  1. Adeverință medicală de la medicul de familie;
  2. Declarație privind acordul părinților (în cazul minorilor);
  3. Acord de participare (în cazul adulților);

  Rezultatele așteptate al workshop-ului:
  - 40 de participanți;
  - cunoașterea unor partituri din folclorul muzical al unei regiuni;
  - creşterea numărului de fomaţii de muzică populară;
  - învățarea a 10 – 15 cântece populare;

  Vă așteptăm cu drag!

 • Galerie Foto:

 •