Notice: Undefined index: user_lang in /home4/cultcov/public_html/index-akt.php on line 12
Kovászna Megyei Művelődési Központ
 • 2012. 11. 27.

  Zajlik a vetélkedő

  «« vissza
 • A szeptember 30-án elindult verseny, a hétvégén, Katalin napján kapta meg a teljesítendő harmadik próbatételét. Az új esztendő vízkereszt napjára kell begyűjteni a falu titkos varázsszavait, dalait, rigmusait és furfangos kérdéseit, a település gyermekeinek sajátos mondásait. A harmadik próbatételben a gyermekeknek kitüntetett szerepük van, ugyanis le kell rajzolják a vetélkedő elején meghirdetett mesét, amit a begyűjtött anyagokkal együtt kell kiállítani és egy ünnepség keretében bemutatni a falu közösségének.

  A vetélkedő célja a települések közösségformálása, -építése, ezáltal a helyi identitástudat megerősítése,  a tárgyi és szellemi örökségünk, hagyományaink felkutatása, megélése, beépítése a hétköznapokba és ezek népszerűsítése minél szélesebb körben.

  A hét próbás vetélkedő állandó feladata, hogy a település régi népszokásait, az ünnepkörökhöz kapcsolódó helyspecifikus rendezvényeket, programokat kell megvalósítani a csapatoknak úgy, hogy a 7 hónap során, egyszeri alkalommal vendégül láthatják „Őfelségét, a Királyt”. November 10-én, szombaton, a gidófalvi Művelődési Ház adott otthont annak az Őszi Sokadalomnak amelyen, az Égig érő Gidófa csapatának meghívására megjelent a Király is. A helyiek, a tér felöltöztetésével gyönyörű őszi terméstakarodó hangulatot teremtettek és a programok tartalmisága a  kicsik és nagyok közös élménygyűjtését célozta. A gyerekjátékok, kiszámolók, körtáncok, a népi hagyományokat elevenítették fel, a régi ízek és a betakarodáshoz kapcsolódó termékek bőségasztala, a régi idők hangulatát kívánta visszahozni.  A „Öfelsége, a Király” december 8-án Árkosra, adventi vásárra hivatalos, valamint január 6-án a fotosmartonosi „zángatáson” lesz jelen.

  A vetélkedő két kategóriában meghirdetett nyereménye egy-egy mesekunyhó teljes felszerelése, egységesre tervezett, helyi mesterek által készített bútorok (polcok, asztalok, székek, fogas, stb.), kellékek (meseszőnyegek, függöny, falvédő, bábparaván stb.), játékok és különböző foglalkozáshoz szükséges felszerelések.

  A vetélkedőről részletesen lehet tájézkozódni a www.kultkov.ro honlapon vagy a www.facebook.com/Mesekunyhó facebookos oldalon. Médiapartnerek a Sláger Rádió és  a Háromszék napilap, támogatók a Kovászna Megye Tanácsa és a DTOYS.

   

 • Fotógaléria:

 •