• Tabere

  «« înapoi
 • Tabăra Naţională pentru Tineret de la Reci – cu profil instrumente de suflat
  28 iulie – 10 august 2013

  Tabăra este un proiect iniţiat în 1993 de regretatul profesor şi director de şcoală Kelemen Antal (s-a stins din viaţă anul trecut), care mai bine de 30 de ani i-a învăţat pe copiii şi tinerii din Reci că a preţui muzica înseamnă a învăţa să respecţi normele jocului şi ale vieţii. Pornind de la faptul că natura esenţială a oricărei activităţi muzicale este o joacă, că ritmul şi armonia nu sunt numai normele fundamentale ale muzicii, ci sunt normele jocului şi ale vieţii, profesorul de muzică Kelemen Antal a reuşit să dea Şcolii Generale din Reci o identitate şi personalitate distincte. Tabăra muzicală iniţiată şi organizată prin Fundaţia ProMusica, în parteneriat cu Centrul de Cultură al Judeţului Covasna, este cunoscută în ţară şi străinătate drept locul unde copiii şi tinerii pasionaţi de muzică îşi perfecţionează cunoştinţele în stăpînirea instrumentului muzical preferat şi, în acelaşi timp, petrec două săptămîni din vacanţa de vară de neuitat. Tabăra de la Reci a trecut prin multe etape de reorganizare şi aprofundare a scopurilor sale formative, ajungînd astăzi, după o istorie de 20 de ani, un proiect muzical şi educativ de anvergură naţională, care găzduieşte peste 100 de copii, de la clasa I, pînă la studenţi din mai multe judeţe. Cu excepţia oboiului, în Tabăra de la Reci se studiază toate instrumentele de suflat, sub îndrumarea unor profesori de specialitate de la Liceul de Arte din Sf. Gheorghe şi profesori invitaţi speciali din Cluj, Tg. Mureş, Braşov, Republica Moldova. Datorită profesorului Kelemen Antal şi a numeroaselor sale proiecte muzicale, inclusiv şi mai ales Tabăra de Tineret de la Reci, aproape fiecare familie din localitate are un copil care mînuieşte un instrument muzical. Prin organizarea acestei Tabere, Ke lemen Antal a dorit să creeze un spaţiu de perfecţionare şi competiţie de care să beneficieze în primul rînd tinerii care activează în formaţiile de fanfare. De-a lungul anilor, Kelemen Antal a participat cu Fanfara copiilor din Reci la numereoase concursuri şi întîlniri de profil şi a constat că cele mai multe formaţii nu pot depăşi un anumit nivel artistic din cauza lipsei profesorilor de specialitate în studiul instrumentelor de suflat. Anual, Tabăra de la Reci se desfăşoară după un program de pregătire intensiv (7 ore pe zi), iar profesorii pot urmări evoluţia elevilor, avînd în vedere faptul că aproape 80% dintre participanţii ediţiei curente au urmat cursurile Taberei şi în anii precedenţi.

  TELEP - proiect de educaţie vizuală

  TELEP este un proiect de educaţie vizuală care a debutat în anul 2006 şi care face parte dintr-un program mai complex iniţiat de Centrul de Cultură al judeţului Covasna, în parteneriat cu Fundaţia Etna, Liceul de Arte din Sf. Gheorghe şi artişti plastici din judeţul Covasna. Este vorba de o Tabără de creaţie destinată elevilor pasionaţi de artele plastice şi vizuale – tineri care merită încurajaţi şi sprijiniţi a se exprima prin forme de comunicare specifice artelor vizuale. Tineri care la rîndul lor îşi pot influenţa colegii de generaţie în direcţia bunului gust şi a simţului critic, într-o lume invadată de produse vizuale de o mare diversitate.
  Organizatorii şi-au propus, în esenţă, ca prin această Tabără de creaţie să deschidă un spaţiu de întîlnire în care tinerii pasionaţi de artele vizuale să împartă acelaşi Atelier de creaţie cu artişti consacraţi în domeniu. „Telep” este un termen maghiar şi înseamnă „colonie”. Prin urmare, 10 zile din vacanţa de vară, elevi de la Liceul de Arte, împreună cu vreo cinci artişti plastici consacraţi, “colonizează” teritoriul din preajma Hanului Pîrîul Negru, în scopuri de creaţie. Altfel spus, participanţii din Tabăra de vară pătrund pe domeniul artelor vizuale : pictură, landart, performance, instalaţii, pictatul pe corp, action painting, sculptură, foto, video. Pe lîngă activităţile de creaţie, în atelier şi în natură, elevii participă la conferinţe de istoria artei cu temele: landart, performance, filme animate, artele secolului 20, artă şi ritual.
  Taberele de vară TELEP sunt concepute a se încheia cu vernisajul unei expoziţii, care reuneşte lucrările participanţilor, şi cu publicarea unui Catalog. Rostul acestui Catalog este să reunească toate lucrările “operaţiunii de colonizare” de la Pîrîul Negru şi să refacă întregul. Un întreg pe care organizatorii au avut inspiraţia de a-l numi Telep/Colonie.

 •