• 2017. 10. 12.

  Spectacol multimedia cu fotograful Răzvan Voiculescu, la Cinema Arta

  «« înapoi
 • Unul dintre cei mai cunoscuţi artişti fotografi din România, Răzvan Voiculescu, este invitatul Ediţiei3 a Bienalei de Fotografie din Ţinutul Secuiesc. Razvan Voiculescu a plecat din România în 1980, a absolvit Institutul de Arte Plastice din Copenhaga, şi-a continuat studiile postuniversitare la New York şi Paris, iar în 1994, cînd s-a întors în ţară, artistul lăsa deja în urmă cîteva expoziţii personale de fotografie la Copenhaga, Goteborg şi Paris. Odată întors în România, artistul a început realizarea unor albume care s-au bucurat de atenţia Editurii Humanitas şi care sînt rodul unor colaborări cu valoroşi scriitori (semnatari ai prefeţelor) şi muzicieni, de pildă : CAPTIVE DREAMS – album de fotografie. Alb/negru. O abordare a României profunde. Prefaţa Mihai Oroveanu. Editura Q-T-RAZ 1998 ; LUMEA ESTE CA TANDREŢEA UNUI NUD – aplicaţie multimedia, foto şi scurtmetraj, Humanitas Multimedia, 2004; ŢINUTA UMILĂ A SPLENDORII – album de fotografie. Portret de ţăran român, prefaţa de H-R Patapievici. Editura Humanitas; DESTINE CU O DESTINAŢIE – album de fotografie. alb/negru. Portret. Primul album de fotografie de artă cu temă corporatistă comandat de către un holding (RTC Holding) în Romania. 2005; NUD. PROIECŢIE DE TRUP ŞI SUFLET – album de fotografie. Studiu de nud. Fotografie alb/negru. Prefaţa de H-R Patapievici. Editura Q-T-RAZ, 2005; DOBROGEA. ÎNCEPUTUL LUMII – aplicaţie multimedia. Foto şi scurtmetraj (coloana sonoră: Nicu Alifantis), Humanitas multimedia. 2006, ş.a.

  În cadrul Bienalei de Fotografie de la Sfîntu Gheorghe, Răzvan Voiculescu îşi va prezenta trei albume  – Bucătăria Hoinară, Nud. Proiecție de Trup și Stare, Dor de ROST –, prin proiecţia making-of-ului fiecărui album (trei scurt-metraje, fiecare cu o durată de 11 minute).

  Pe marginea acestor albume, artistul a făcut următoarele precizări : Bucătăria Hoinară nu conţine reţete, ci mai degrabă întîlniri. Între oameni, locuri, ingrediente –fiecare cu povestea şi aroma sa. Albumul adună în paginile sale călătoria şi gastronomia, gusturile locale cu cele de aiurea, Banatul cu Patagonia, iarba de acasă cu verdele de Papaya şi creveţii jumbo cu Mocaniţa. Bucătaria Hoinară nu e nici completă (gusturile lumii se pot suprapune la infinit) şi nici ordonată – popasurile ei sînt alandala, sărind de la Bucovina-n Tîrnave şi-apoi, imediat în Dobrogea.

  Nud. Proiecție de Trup și Stare : Trupul de femeie mi-a părut dintotdeauna o fertilă ambiguitate de pur şi impur, de ocult şi fanic, de dorinţă şi reprimare a dorinţei. Dezvelit, el pare că disimulează abil o intimitate ascunsă, dorind a fi descoperită. Care este, de fapt, această intimitate? Ce inseamnă ea? Răspunsul este o nesfîrşire de stări. Ochiul meu a încercat, de ceva ani, să pătrundă întrucîtva labirintul acestei lumi, ca apoi fotografia să devină un eufemism de stări şi atitudini expuse sau bănuite. Femeie-dorinţă, femeie-odaliscă, femeie-pasăre, parodii cu sensuri triste, incursiuni cu tentă de umor într-o lume rotundă de forme şi idei.

  Dor de ROST : “Pastratorii de ROST” sînt aceia care au cunoscut, s-au născut şi trăiesc încă în rînduiala satului tradiţional. Cu mintea, spiritul şi propriul lor timp. Altfel spus, sînt rupţi de jungla în care noi, cei "conectati", credem că ne numim moderni."

  Întîlnirea cu artistul fotograf Răzvan Voiculescu şi proiecţiile cu making-of-urile celor trei albume au loc la Cinema Arta, duminică, 15 octombrie, de la ora 14.

 • Galerie Foto:

 •