• 2017. 09. 12.

  Kürtőskalács – Festivalul Deliciilor Dulci

  «« înapoi
 • Kürtőskalács, cozonacul secuiesc, este unul dintre cele mai răspîndite deserturi de sărbătoare la maghiarii transilvăneni, dar mai ales la cei din Ţinutul Secuiesc.

  Cel mai delicios kürtőskalács este cel proaspăt copt, cu o crustă crocantă şi interiorul moale, amestecul celor două texturi diferite producînd o dulce armonie de gusturi şi arome. Este un desert care cucereşte prin rafinata sa simplitate. Festivalul celebrează acest cozonac tocmai pentru că delicata sa simplitate este profund legată de specificul zonei noastre.

  Nu este uşor să prepari kürtőskalács, deşi nu are o reţetă secretă, ceva din pregătirea lui nu poate fi cuprinsă în nici o carte de bucate. Se spune că – pe lîngă ingrediente de calitate,  îndemînare şi experienţă – prepararea şi coacerea kürtőskalács-ului au nevoie mai ales de căldura sufletului.

  Festivalul nostru are structura unei competiţii culinare, la capătul căreia ne propunem să găsim şi să ne bucurăm împreună de „Kürtőskalács-ul Anului în Ţinutul Secuiesc” – un cozonac preparat după o reţetă tradiţională, dar care îmbină gustul tradiţional cu ceva din prospeţimea prezentului.

  Kürtőskalács-ul este desertul care a colorat sărbătorile în familie. Dar, în ultimele decenii,  cozonacul secuiesc reuşeşte a cuceri nu doar tîrgurile şi festivalurile din Transilvania, ci din mai toate colţurile ţării. Căci este un desert care aduce oamenii împreună, aşa cum împreună îl vom savura şi celebra şi la Festivalul Deliciilor Dulci!

  Aşadar, între 29 septembrie şi 1 octombrie 2017, Piaţa Centrală a oraşului Sfântu Gheorghe ne va reuni, în toată diversitatea noastră, în jurul unor ispititoare arome dulci, şi ne vom bucura împreună de atmosfera de epocă, cu tot ce înseamnă ea – de la jocuri din secolul trecut, pînă la degustarea de ape minerale din zonă, pentru că,  începînd de anul acesta,  Festivalul Aquarius, Sărbătoarea Apei Minerale, se integrează firesc în Festivalul Kürtőskalács.  

 • Galerie Foto:

 •