• 2017. 04. 05.

    Zilele Körösi Csoma Sándor din oraşul Covasna

    «« înapoi
  • Din 1990, Zilele Kőrösi Csoma Sándor se organizează în fiecare an şi reprezintă cel mai important eveniment cultural al oraşului Covasna. Este vorba de un proiect iniţiat de Asociaţia Kőrösi Csoma Sándor, cu scopul de a valorifica şi promova moştenirea spirituală a acestui explorator şi filolog, fondator al tibetologiei, născut în spaţiul nostru cultural. Importanţa acestei moşteniri a fost confirmată la nivel internaţional în anul 2013, când UNESCO a declarat opera lui Kőrösi Csoma Sándor ca fiind parte a culturii universale. 

    Kőrösi Csoma Sándor (semna cu numele Alexander Csoma de Kőrös)  este respectat şi omagiat în prestigioase universităţi din întreaga lume. Născut la 4 aprilie 1784, în satul Csomakőrös / Chiuruş, de lângă oraşul Covasna, Csoma este puţin cunoscut în spaţiul cultural românesc, deşi cărturarul maghiar se bucură de un imens prestigiu în toată lumea civilizată : a studiat la Colegiul din Aiud şi la Universitatea Göttingen din Germania; a învăţat limbile română, latină, greacă, germană, franceză, engleză, ebraică, slavonă, arabă, tibetană; a călătorit singur până în India şi Tibet; a câştigat diferite burse, în special din partea Imperiului Britanic, care i-au permis să-şi îndeplinească visul de a călători pe urmele originilor asiatice ale limbii maghiare; a realizat primul dicţionar englez-tibetan şi prima gramatică a limbii tibetane; a realizat primul dicţionar sanscrit-tibetan; a pus bazele tibetologiei şi ale studiilor budiste.

    Anul acesta, Zilele Kőrösi Csoma Sándor se vor desfăşura între 6-8 aprilie, cu un Program care cuprinde tradiţionala Conferinţă Internaţională anuală, spectacole şi expoziţii. Tema Conferinţei Internaţionale – ediţia 2017 este LEGĂTURI, la care sunt invitaţi să-şi susţină lucrările 35 de cercetători din România şi Ungaria. Lucrările Conferinţei vor începe pe 6 aprilie, la Sala de conferinţe a Hotelului Cerbul din oraşul Covasna, şi se vor încheia pe 8 aprilie, cu o Masă Rotundă, destinată formulării concluziilor pe marginea lucrărilor prezentate.

    Programul evenimentului mai cuprinde : un concurs pe tema operei cărturarului omagiat, la Liceul Kőrösi Csoma Sándor din oraşul Covasna; reprezentaţii teatrale şi muzicale susţinute de trupe din Covasna şi două grupuri artistice din oraşele înfrăţite cu localitatea covăsneană, Pápa şi Nagykanizsa, din Ungaria; vernisajele a două expoziţii, una de arte plastice, cealaltă dedicată lui Kőrösi Csoma Sándor; redeschiderea Casei Memoriale şi a unei camere memoriale, în satul natal al cărturarului, Csomakőrös / Chiuruş.

    Organizatori : Primăria Oraşului Covasna, Casa Orăşenească de Cultură Covasna, Centrul de Cultură al Judeţului Covasna, Asociaţia Kőrösi Csoma Sándor, Consiliul Judeţean Covasna.

  • Galerie Foto:

  •