• 2016. 10. 13.

    G4 – Bienala de Grafică din Secuime a reunit 507 artişti din 41 de ţări

    «« înapoi
  • Penultimul episod al ediţie4 a Bienalei de Grafică din Ţinutul Secuiesc, care a pornit în ianuarie 2016, s-a consumat miercuri, 12 octombrie, cînd a avut loc vernisajul Expoziţiei G4, la ora 17, la Centrul de Artă din Transilvania, şi Gala decernării premiilor, de la ora 18, la Teatrul Tamási Áron. Ediţia 4 a Bienalei de Grafică a reunit 507 artişti din 41 de ţări, numărul total de lucrări înscrise în concurs fiind de 1.238. În selecţia finală au ajuns 312 lucrări, care se regăsesc şi în Catalogul G4.
    Gala Laureaţilor G4 s-a bucurat şi de prezenţa Formaţiei Jazzappella, un proiect început în anul 2006 de Zoltán András, cunoscut publicului mai ales ca solist al grupului Sarmalele Reci, dar care este și compozitor și instrumentist. În 2015, Jazzappella s-a reinventat într-o nouă formulă, septetul a capella a pregătit piese pentru înregistrarea unui nou album şi pentru un turneu național și european.
    Expoziţia G4, de la Centrul de Artă din Transilvania, va putea fi vizitată pînă pe 13 noiembrie, de marţi pînă vineri, între orele 10 şi 17, iar sîmbăta şi duminica între orele 10 – 14.
    Ultimul episod al ediţiei4 a Bienalei de Grafică din Secuime a avut loc joi, 13 octombrie, de la ora 18, la Casa cu Arcade, unde s-a vernisat Expoziţia graficianului Ioan Horvath Bugnariu – LITHO. Graficianul Ioan Horvath Bugnariu a condus mulți ani Facultatea de grafică a Universității de Arte și Design din Cluj-Napoca, iar în această calitate a devenit mentorul mai multor generații de graficieni din Secuime. Profesorul Ioan Horvath Bugnariu este unul dintre susţinătorii devotaţi ai Bienalei de Grafică din Ținutul Secuiesc, în anul 2012 a obținut Premiul Nagy Pál al Bienalei, cu lucrarea Cola 4. În aproape 45 de ani de activitate, graficianul a avut 23 de expoziții personale în țară și străinătate şi a participat la 19 expoziții de grup, în Europa și Statele Unite. A realizat peste 300 de coperte pentru numeroase edituri din România și au fost publicate 14 volume ilustrate de către artist. Expoziția personală de la Sfîntu Gheorghe cuprinde litografii şi constituie unul dintre evenimentele conexe ale Bienalei G4.
    Programul Bienalei G4 a debutat pe 16 septembrie, cu Plakatfest, unica expoziţie din România dedicată afişului polonez contemporan. Pînă pe 12 octombrie, la Casa cu Arcade  au fost expuse 35 de afişe realizate de artişti polonezi. Programul G4 a mai cuprins : lansarea cărţii „Placa de tipar şi/sau calculator”, scrisă de dr. Béla Szepessy, pe 6 octombrie, la Centrul de Artă din Transilvania; pe 7 octombrie, un atelier susţinut de  acelaşi Béla Szepessy,  numit „Grafica în bucătărie” ; pe 11 octombrie, unul dintre cîştigătorii ediţiei anterioare, artista Erika Szőke, a susţinut vernisajul expoziţiei „Întinde cearceaful!” la Spaţiul de Artă Contemporană MAGMA.
    „Încă din ediţia trecută Bienala s-a dovedit a fi unul dintre cele mai mari evenimente în domeniu din ţară din punct de vedere al participării artiştilor din diferite ţări. De anul acesta suntem remarcaţi şi peste hotare. Spre exemplu, organizatorii Bienalei din Cracovia au promovat pe site-urile lor link-uri spre evenimentul nostru, fapt care din punct de vedere profesional se consideră un fel de recunoaştere fiindcă nu oricine apare acolo. În plus, mai multe universităţi de specialitate s-au oferit să ne ajute cu premii”, a declarat Imreh-Marton István, directorul Centrului de Cultură al Jude
    țului Covasna.

    Organizatorii Bienalei de Grafică din
    Ținutul Secuiesc G4 :  Consiliul Județean Covasna, Consiliul Județean Harghita, Centrul de Cultură al Județului Covasna, Centrul Cultural și de Arte – Lăzarea. Coorganizatori: Centrul de Arte din Transilvania, Muzeul Național Secuiesc, Spațiul Expozițional de Arte Contemporane Magma, Uniunea Artiștilor Plastici – Filiala Sfîntu Gheorghe, Casa cu Arcade.

  • Galerie Foto:

  •