• 2016. 09. 28.

  1 octombrie - Ziua Miriapodului

  «« înapoi
 • 1 octombrie este ziua cînd Ansamblul de dans popular Százlábú /Miriapod, care funcţionează pe lîngă Centrul de Cultură al Judeţului Covasna, şi-a început activitatea, cu 10 ani în urmă, adică pe 1 octombrie 2006, cînd a avut loc prima repetiţie. Aşadar, în cadrul Tîrgului de Toamnă, pe 1 octombrie 2016, în Piaţa Centrală, de la ora 18, Ansamblul Miriapod sărbătoreşte 10 ani de activitate, printr-un spectacol în care îi are drept invitaţi pe cîţiva dintre numeroşii săi colaboratori, printre care Formaţia Folker şi Ansamblul de Dansuri Háromszék. Fondatorii şi conducătorii Ansamblului Miriapod sunt doi apreciaţi dansatori-coregrafi, soţii Virág Endre şi Imola. De-a lungul celor 10 ani de activitate, Ansamblul Miriapod a format trei generaţii de dansatori, prima generaţie nu mai activează, pentru că sunt tineri care au plecat să studieze pe la diverse facultăţi iar acum se pregătesc să-şi înceapă carierele la care au visat. În prezent, în Ansamblul Miriapod activează aproximativ 200 de copii şi tineri, cu vîrste cuprinse între 7 şi 18 ani.

  În  spectacolul aniversar de sîmbătă, 1 octombrie, Ansamblul Miriapod va prezenta 10 dansuri, respectiv dansuri secuieşti din zona Praidului, dansuri moldoveneşti, dansuri tradiţionale ale românilor din Méhkerék- Ungaria, dansuri maghiare din zona Călatei, dansuri ţigăneşti şi maghiare din Tîrnava.

  Conducătorii Ansamblului Miriapod mulţumesc sutelor de părinţi care şi-au încredinţat copiii pe mîna lor, dar şi sutelor de copii care, de-a lungul anilor, au venit la repetiţii după programul şcolar, sacrificîndu-şi timpul lor liber pasiunii pentru folclorul muzical şi coregrafic! Toată consideraţia merită şi asociaţiile, instituţiile publice şi persoanele particulare care au sprijinit Ansamblul Miriapod în efortul de păstra în forme vii valori ale culturii tradiţionale şi de a salva de la dispariţie cîntecele şi dansurile tradiţionale - specifice comunităţilor maghiare, româneşti şi rome, din judeţul Covasna şi din toate zonele Transilvaniei!

 • Galerie Foto:

 •