Notice: Undefined index: user_lang in /home4/cultcov/public_html/index-akt.php on line 12
Kovászna Megyei Művelődési Központ
 • Aktuális hírek

 • 2011. 08. 09.

  Élményszerű közösségépítés a IV-dik Százlábú táborban!

  2011. augusztus 1-7 között, Borospatakon tanult táncot, éneket és játékot, 84 sepsiszentgyörgyi gyerek és fiatal, a a IV-dik „Százlábú” Néptáncoktató és Közösségfejlesztő Táborban. A Százlábú és Százlábacskák Néptáncegyüttesek vezetői Virág Endre és Imola, immár negyedik alkalommal, hogy a Borospatakon működő, Románia egyetlen gyimesi csángó skanzenjét választja a tábor helyszínéül.

  Valószínű azért, mert a 23 ezer négyzetméteres telken, a Boros patak két partján, a 11 eredeti állapotában felépített és korhűen berendezett parasztház, felerősíti, alátámasztja mindazt, amit a tábor céljaként kitűztek, a hagyományápolást és az élményszerű közösségépítést.
 • 2011. 07. 08.

  Kézműves Vásár - Székely Vágta (július 30. - Óriáspince-tető)

  Kovászna Megye Tanácsa és a Sepsiszentgyörgyi Polgármesteri Hivatal közös szervezésében, a 2011. július 30-án sorra kerülő első Székely Vágta egyik kulturális kísérőprogramja a KÉZMŰVES VÁSÁR.
  A vásár 10-19 óra között zajlik, ahová minden olyan Kovászna, Hargita és Maros megyei kézműves mesternek a jelentkezését várjuk, aki a lóhoz és a lovagláshoz kapcsolódó termékeket hagyományos módszerrel készíti (pl. kerekes, patkoló kovács, bőrdíszműves, nyeregkészítő, hámvarró, csizmadia, kalapos, lószőrékszer-készítő stb.).
  Jelentkezni lehet a Kovászna Megyei Művelődési Központ székhelyén (Sepsiszentgyörgy, Szabadság tér., 2 szám), a 0757-047713-as telefonszámon (Virág Endrénél) vagy a office@cultcov.ro e-mailcímre elküldött levéllel.
 • 2011. 07. 05.

  A történelmi székek

  A székek (lat. sedes) bíráskodási, közigazgatási és katonai autonómiával rendelkező közhatóságok voltak azoknál a középkori Magyarországon élő, többnyire – de nem kötelező módon – idegen eredetű népcsoportoknál, amelyek jogállása eltért a vármegyei lakosságétól (szászok, székelyek, kúnok, jászok, szepesi „lándzsás nemesek”). Maga a szék elnevezés feltehetően a „bírósági fórum” jelentésű bírói székre utal, a szabad bíróválasztás jogával összefüggésben. Az említett csoportok által lakott vidékeken, hosszabb-rövidebb ideig, a szék területi-közigazgatási egységként is működött. A székely székek – hatáskörük tekintetében – sok, az idő múlásával egyre több hasonlóságot mutatnak a nemesi vármegyével, de esetükben, a törvénykezési, közigazgatási, közegészségügyi feladatok mellett, 12 kiemelkedő jelentőséggel bírt a katonáskodó székely társadalom hadi igazgatása.
 • 2011. 07. 05.

  A Székely Vágta kulturális kísérőprogramjairól

  A Kovászna Megye Tanácsa és a Sepsiszentgyörgyi Polgármesteri Hivatal közös szervezésében, 2011. július 30-án sorra kerülő első Székely Vágta kulturális kísérőprogramjának felelőse a Kovászna Megyei Művelődési Központ.

  10.00 – 19.00 Székely Székek Találkozója
  10.00 – 19.00 Kézműves vásár
  10.00 – 19.00 Képzőművészeti kiállítás és vásár
  19.00 EVILÁGI - lemezbemutató koncert
 • 2011. 07. 01.

  200 háromszéki fiatal az idei Ezer Székely Leány Napján!

  200 háromszéki fiatal vesz részt július 2-án (szombaton), a csíksomlyói Nyeregben megrendezett Ezer Székely Leány Találkozóján.

  Kovászna Megye Tanácsának támogatásával, a Művelődési Központ szervezésében holnap reggel 7-kor indulnak a népviseletben öltözött háromszéki és erdővidéki lányok, asszonyok. Főként néptánc és hagyományőrző csoportok tagjai mennek Vargyasról, Erdőfüléből, Csernátonból, Kézdiszentkeresztről, Gelencéről, Zaboláról és Sepsiszentgyörgyről.
 • 2011. 06. 23.

  200 éve született Kriza János - Jeles Napok Háromszéken

  Az egész évre kiterjedő rendezvénysorozat célja jeles őseink, szellemi nagyjaink hagyatékának, valamint kulturális értékeinknek a tudatosítása és népszerűsítése, a helyi identitástudat erősítése és a közösségépítés.
  2011. június 28-án, Kriza János születésének 200-dik évfordulóján, emlékünnepséggel tisztelegünk Nagyajta és Erdővidék jeles szülöttje előtt, akire egész Háromszék is méltán büszke.
 • 2011. 06. 09.

  Június 11. - Brósz Irma emlékkiállítás

  A Jeles Napok Háromszéken rendezvénysorozat keretében, Brósz Irma, képzőművész előtt tisztelgünk, születésének 100-dik és halálának 35-dik évfordulóján. A munkáiból rendezett emlékkiállítás megnyitójára 2011. június 11-én (szombaton), 17 órától, kerül sor a Kovászna Városi Művelődési Ház zsebtermében. A kiállítást méltatja Dobolyi Annamária, művészettörténész.  Főszervező: Kovászna Megyei Művelődési Központ, Kovászna Megye Tanácsa

  Kovászna Városi Művelődési Ház

  Társszervező: Kézdivásárhelyi Céhtörténeti Múzeum
 • 2011. 06. 09.

  Népzenei tábor gyerekeknek és fiataloknak!

  Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ, 2011. augusztus 8-14., a Katrosa üdülőtelepen található táborozóhelyen, szervezi meg az első HÁROMSZÉKI NÉPZENEI TÁBORT.
  A táborban hegedűn, brácsán, nagybőgőn és cimbalmon játszani tudó elemi, általános és középiskolás diákok vehetnek részt, összesen 25 személy.
  A program keretében a résztvevők az említett hangszereken népzene-tanuláson, illetve órarendtől függően, kézműves tevékenységen (nemezelés) és népdal tanuláson vesznek részt, valamint betekintést nyernek két népi hangszer (furulya és gardony) elkészítésének folyamatába.
  Jelentkezni a Kovászna Megyei Művelődési Központ székhelyén (Szabadság tér 2. szám), a szmanyika@yahoo.com email címen, vagy a 0267- 351 648, 0757-047 712 telefonszámokon lehet. Részvételi díj: 150 RON/személy.
  Jelentkezési határidő: 2011. június 30. (csütörtök), 14:00 óra.
 • 2011. 06. 06.

  Gryllus Vilmos Sepsiszentgyörgyön zárja székelyföldi koncertsorozatát!

  2011. június 9-én, 11 órától a sepsiszentgyörgyi Szakszervezetek Művelődési Házában koncertezik a Kossuth-díjas előadó, Gryllus Vilmos. A gyerekelőadás címe: Pörög a, forog a szoknya.
  Jegyek elővételben a Városi Szervezőirodában vagy a helyszínen, a koncert előtt egy órával.

  A turné állomásai és a koncertek időpontjai:
  • Június 5., 11 óra – Kézdiszentlélek, Perkő
  • Június 5., 18 óra – Csíkszereda, Mikó vár
  • Június 6., 11 óra – Gyergyószentmiklós, Művelődési Központ
  • Június 6., 18 óra – Gyergyóalfalu, petőfi Sándor Művelődési Ház
  • Június 7., 11 óra – Székelyudvarhely, Stúdió Mozi
  • Június 8., 17 óra – Barót, Művelődési Ház
  • Június 9., 11 óra – Sepsiszentgyörgy, Szakszervezetek Művelődési Háza
 • 2011. 05. 26.

  Végh Antal vetélkedő

  A Haszmann Pál Múzeum és a Kovászna Megyei Művelődési Központ közös szervezésében, május 28-án, szombaton kerül sor a Végh Antal vetélkedőre.

  Az előzetesen bejelentkezett 15 kiscsapat Nagyborosnyóról, Bereckből, Martonfalváról, Sepsiszentgyörgyről (a Mikes Kelemen Főgimnáziumból és a Váradi József Általános Iskolából), Rétyről, Gidófalváról, Kőröspatakról, Felsőcsernátonból, Alsócsernátonból, Ozsdoláról, Kézdialmásról és Maksáról érkezik a vetélkedőre.
  Program:
  9.00-9.30 Érkezés
  10.00-13.00 Vetélkedő, eredményhirdetés
  13.30-15.00 Ebéd
  15.00-16.00 Múzeumlátogatás
  16.00-18.00 Kézműves tevékenységek (gyöngyfűzés, bútorfestés, fafaragás, nemezelés)
 • 2011. 05. 24.

  Erdélyi Perkő Gyermek- és Ifjúsági Táncegyüttesek Találkozója

  A Székelyföldi Napok nyitórendezvényeként, idén június 5-én (vasárnap) kerül sor az Erdélyi Perkő Gyermek- és Ifjúsági Táncegyüttesek Találkozójára, a Kézdiszentlélekhez tartozó, Perkő zarándokhelyen.
  Az eseményre 24 csoport hivatalos, közel 750 fellépő, Hargita, Maros és Kovászna megyékből, illetve két magyarországi és egy vajdasági csoport is szerepel a programban.
  A rendezvény kiemelt programpontja, a 11.00 órától kezdődő Gryllus Vilmos Pörög a, forog a szoknya című koncert.
  A Kaláka együttes alapító tagjáról részletek olvashatók a http://www.gryllus.hu/vililemezek.html honlapon.
 • 2011. 05. 23.

  MELODIKA - Jeles Napok Háromszéken

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ és Kovászna Megye Tanácsa közös szervezésében, 2011. május 29-én, vasárnap, a „Jeles Napok Háromszéken” rendezvénysorozat keretén belül a Melodika- énekegyüttes operett részleteket ad elő, 12 órától, a lécfalvi Művelődési Házban. Az eseményen Keresztes Károly (zeneszerző, lapszerkesztő) előtt tisztelegünk, születésének 120-dik évfordulója alkalmából.
  A Melodika-énekegyüttes tagjai:
  Sebestyén-Lázár Enikő (szoprán)
  Szélyes Margit (szoprán)
  Mocanu-Prezsmer Erika (mezzo-szoprán)
  Oláh-Badi Alpár (tenor)
  Barabás Lajos-Zsolt (tenor)
  Lőfi Gellért (zongora)
 • 2011. 05. 23.

  Néptáncot oktató tábor, erdélyi pedagógusoknak!

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ, 2011. június 20-25 között, Rétyen szervezi meg az erdélyi pedagógusokat oktató néptánctáborát. A tábor célja, az erdélyi pedagógusok szakképzése, a Kárpát-medencei magyarság népi kultúrájából a táncos elemek oktatása, hogy a következő generációknak helyesen adják át a hagyományokat.
  A tábor oktatói Tálas Ágnes, a budapesti Hagyományok Házának néptánc szakelőadója és Udvari Róbert, néptáncoktató, a balánbányai Ördögborda néptáncegyüttes koreográfusa. A néptáncoktatás mellett lesznek kézműves foglalkozások is, Mikola Edit (nemezelés) és Szász Etelka (gyöngyfűzés) vezetésével.
  Jelentkezni a 0751-109751-es telefonszámon, Virág Endrénél vagy személyesen a Kovászna Megyei Művelődési Központ székhelyén. A helyek száma korlátozott.
  Részvételi díj: 150 Ron/fő. Bejelentkezési határidő: június 10.
 • 2011. 05. 20.

  III.Székelyföldi Gyerek- és Ifjúsági Fúvóstalálkozó

  Kovászna Megye Tanácsa; a Pro Musica Zenei Alapítvány és a Kovászna Megyei Művelődési Központ közös szervezésében 2011. május 21-én, szombaton, Rétyen tartják meg a III. Székelyföldi Gyerek- és Ifjúsági Fúvóstalálkozót.

  Fellépő zenekarok: a Dicsőszentmártoni Fúvósegyüttes, a Csíkkarcfalvi „Bitykó” Ifjúsági Fúvós Egyesület, a zágoni és a sepsiszentgyörgyi Művészeti Népiskola Ifjúsági Fúvószenekar, a sepsiszentgyörgyi Művészeti Iskola és a barátosi Gyermekzenekar, a nagyváradi Ifjúsági Fúvószenekar, a rétyi Antos János I-VIII Osztályos Iskola és a sepsiszentgyörgyi Művészeti Népiskola gyermekzenekara, a csíkszentsimoni Ifjúsági Fúvószenekar, a Plugor Sándor Művészeti Líceum, „Szerenád” fúvószenekara.

  A rendezvény 11 órától kezdődik és jó idő estén a rétyi Kulturális Központban, rossz idő esetén pedig a rétyi Művelődési Házban zajlik. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak! (Részletek a www.kultkov.ro oldalon.)
 • 2011. 05. 05.

  Végh Antal öröksége – háromszéki vetélkedő V-VIII. osztályos diákcsapatoknak

  A Jeles Napok Háromszéken, egész évre kiterjedő rendezvénysorozat, első állomásán, március 21-én Alsócsernátonban, Végh Antal ’48-as főhadnagy, ágyúöntő, székely ezermester születésének 200 éves évfordulója alkalmából, ünnepi műsorral tisztelegtünk hazafiasága, kreativitása, innovatív szellemisége előtt.
  A megemlékezés folytatásaként született meg a Végh Antal személyisége és alakja köré szervezendő vetélkedő ötlete is, melynek célcsoportja a háromszéki V-VIII. osztályos iskolákban tanuló 4 tagú diákcsapatok. A vetélkedő időpontja május 28. (szombat), helyszíne a csernátoni Haszmann Pál Múzeum.
 • 2011. 04. 21.

  Kellemes Húsvéti Ünnepeket

  Kellemes Húsvéti Ünnepeket
 • 2011. 04. 12.

  Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

  A már közel húszéves múltra visszatekintő Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál korábban soha nem szolgált rá annyira a nemzetközi jelzőre, mint idén. Negyven országból érkeznek kiállítók, alkotók, kiadói szakemberek 2011. április 14-17. között Budapestre, s a külföldi kiállítói standok is nagyobb alapterületet foglalnak el, mint eddig bármikor.
 • 2011. 04. 07.

  Háromszéki Diáknapok - NYÍLT NAP

  A Háromszéki Diáknapok szervezőcsapata minél szélesebb célközönséggel szeretné megismertetni, az idén 7-dik alkalommal szervezendő májusi vetélkedőt, amely háromszéki középiskolás diákoknak és egyetemistáknak szól.
  Az április 8-ára időzített NYÍLT NAP keretében, IV-VIII osztályosoknak, 5 fős csapatokban, lehetőségük lesz kipróbálni ügyességüket, kreativitásukat, együttműködési készségüket. Cél a kisiskolások és V-VIII osztályos diákok életébe is belopni a Háromszéki Diáknapok varázsát, hogy ők is kipróbálhassák és belekóstolhassanak a verseny hangulatába, élményekkel gazdagodjanak, ismerkedjenek és játszanak.
  Tanár-diák vetélkedőre is sor kerül, ugyanis 5 fős (2 tanár – 3 diák) csapatoknak is készülünk programmal és versenyszámokkal. Lesz bemutató, filmvetítés, kampánybeszédek régi diáknapos versenyzőktől.
 • 2011. 04. 07.

  Gitárkoncert Sepsiszentgyörgyön!

  Mester Sándor, budapesti gitárművész, április 12-én Sepsiszentgyörgyön koncertezik.
  Kedden 12 órától a Mikes Kelemen Dísztermében és 18 órától a Bod Péter Megyei Könyvtár, Gábor Áron termében klasszikus gitárral játszik Bakfark és Bartók műveiből, de néhány Bach és Barrios darab is elhangzik majd.
  A sepsiszentgyörgyi koncertek részei egy négy országos (Szlovákia, Ukrajna, Románia, Szerbia) turnénak, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap támogat.
  A koncerteken való részvétel ingyenes.
  A művészről és a turnéról részletes információk olvashatók a www.sandormester.com honlapon.
 • 2011. 03. 18.

  Március 21. - Végh Antal emlékünnepség - JELES NAPOK HÁROMSZÉKEN

  A Jeles Napok Háromszéken, egész évre kiterjedő rendezvénysorozat, célja a szellemi értékeink tudatosítása és népszerűsítése, a helyi identitástudat erősítése és a közösségépítés.
  A rendezvénysorozat első állomásán, Alsócsernátonban, Végh Antal, főhadnagy, ágyúöntő, székely ezermester születésének 200 éves évfordulója alkalmából, ünnepi műsorral tisztelgünk hazafiasága, kreativitása, innovatív szellemisége előtt.


 •