Notice: Undefined index: user_lang in /home4/cultcov/public_html/index-akt.php on line 12
Kovászna Megyei Művelődési Központ
 • Aktuális hírek

 • 2011. 12. 07.

  Teltházas Kelekótya koncert, Miklós nap alkalmából!

  Hétfő este (dec. 5.) közel 600 sepsiszentgyörgyi kisgyerek, szülő és nagyszülő gyűlt össze a Tamási Áron Színház nagytermében! A Kovászna Megyei Művelődési Központ csapatának ötlete alapján, a baróti Kelekótya együttes örvendeztette meg a sepsiszentgyörgyi óvodás gyerekeket, Miklós nap alkalmából. Az ajándékkoncertet követően, a Mikulás maga osztotta ki a gyerekeknek a messziről hozott almát és diót, valamint minden kisgyerek kapott egy képeslapot Veress Miklós meséjével a Mikulásról.
 • 2011. 12. 07.

  SHORTCUT - újfajta módszer Sepsiszentgyörgy városának népszerűsítésére -

  A Shortcut, egyetemista vetélkedő első, kísérleti kiadása, 2011. december 2-4. között zajlott, Sepsiszentgyörgyön. A 3 napos rendezvénynek 25 egyetemista résztvevője volt, akik különböző romániai egyetemista nagyvárosokat képviseltek. A két bukaresti, a kolozsvári, a brassói és a sepsiszentgyörgyi csapatok, az ügyességüket, a kreativitásukat, a tájékozódási képességüket tették próbára, a szervezők által, különböző helyszínekre összeállított versenyszámokban, végig arra a kérdésre keresve a választ, hogy „vetélkedés vagy együttműködés?!”, mi a tétje egy ilyen jellegű rendezvénynek.
 • 2011. 11. 30.

  Kelekótya koncert

  Kedves gyerekek és szülők!


  A Szent Miklós-i szellemiséget megidézve, 2011. december 5-én, hétfőn, 17 órától szeretettel várunk minden kedves gyereket és szülőt, a Tamási Áron Színház nagytermében, a Kelekótya együttes koncertjére.
  Barátsággal,
  a Kovászna Megyei Művelődési Központ csapata
 • 2011. 11. 22.

  SHORTCUT – student contest

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ és a Kovászna Megye Tanácsa partnerségben a Sepsiszentgyörgyi Polgármesteri Hivatallal, a Regös Ifjúsági és Közművelődési Egyesülettel és a Ecou Ifjúsági Egyesülettel 2011 december 2-4 között, Sepsiszentgyörgyön szervezi meg az első SHORTCUT – student contest rendezvényt.
 • 2011. 11. 21.

  ALDOBOLY 550 éves

  Sepsiszentgyörgyről délre található település Székelyföld és Szászföld határán fekszik, a történelem folyamán hídfő szerepet töltött be a tájak és népek közt. A helység első írásos említése 1461-ből származik, ekkor Dobolij formában, azonban 1567-ben már Aldobolj-ként említik.
 • 2011. 11. 21.

  Szoborszimbólumaink

  Művelődéstörténeti eseményekben gazdag hétvége részesei vagyunk: kortársunk, a szellemtörténész-filozófus Fábián Ernő (1934–2001, Kovászna) szülővárosában kapott szobrot, Csutak Vilmos jeles iskola- és múzeumigazgató emlékét (Zágon, 1878 – Sepsiszentgyörgy, 1936) a Székely Mikó Kollégiumban őrzi mostantól szobor. Időben az említetteknél visszább lépve, Gidófalvi Jantsó Pál komikus színész (1761–1845) előtt holnap tisztelegnek szülőfalujában bronzplakettel és emlékműsorral.
 • 2011. 11. 21.

  Csutak Vilmos hótiszta szilenciuma

  Csutak Vilmos alakja vigyázza szombat óta a Székely Mikó Kollégium előtti teret: az elmúlt hét végén felavatták a legendás "építő" iskola- és múzeumigazgató szobrát, Petrovits István alkotását.
 • 2011. 11. 21.

  Felavatták Fábián Ernő szobrát Kovásznán

  A szoboravató legmagasabb rangú vendége Németh Zsolt magyar külügyi államtitkár és Füzesi Oszkár magyar nagykövet volt, megjelentek a hazai magyar politikai élet képviselői, választott tisztségviselők és főként azok a kovásznaiak, háromszékiek, akiket egykoron élő kapcsolat fűzött a város nagy szülöttjéhez.
 • 2011. 10. 17.

  EVILÁGI NAGYKONCERT

  A ZENTAI Énekelt Versek Fesztiváljának első- és közönségdíjasa, a sepsiszentgyörgyi EVILÁGI együttes, nagykoncertet tart Sepsiszentgyörgyön!
  Október 31-én, 19 órától, a Tamási Áron Színház nagytermében lépnek fel Orbán Ferenc és 15 sepsiszentgyörgyi zenésztársa, akik 19 dallal, 70 perc igazi zenei csemegével mutatkoznak be a háromszéki nagyközönségnek.

  Jegyek elővételben a Városi Szervezőirodában, hétköznapokon 9-15 óra között vagy a helyszínen a koncert előtt 1 órával. Egy jegy ára: 15 RON
  Az esemény szervezője: a Kovászna Megyei Művelődési Központ, a Kovászna Megye Tanácsa.

  Médiatámogatók: Háromszék Napilap, Sláger Rádió, erdély.ma hírportál, Másrádió, Marosvásárhelyi Rádió

  Partner: Sepsiszentgyörgy, 550 éve város
 • 2011. 10. 17.

  Mi utána jártunk! – a Cimborák 3 – Erdélyi Magyar Bábostalálkozó beszámolója

  Az erdélyi bábosszakma egyetlen fóruma 123 résztvevőt számlált, az október 2-9 között, Sepsiszentgyörgyön tartott, Cimborák 3 – Erdélyi Magyar Bábostalálkozón.

  Az 55 fellépő művész, 28 előadására, 2997-en voltak kíváncsiak, amiből 2028 gyerek, 388 fiatal és 581 felnőtt. A sepsiszentgyörgyi közönség mellett, Brassóból, Erdővidékről és a közeli településekről is érkeztek lelkes gyereknézők.
 • 2011. 10. 13.

  Köpeci Szil - az Év Fája Romániában

  2011. október 17-én, hétfőn sajtótájékoztatót tartanak a KÖPECI SZILnél. A cél az erdővidéki fa népszerűsítése és támogatása az Év Fája Romániában című versenyen.

  Délután 16 órától a köpeci iskolában várják a kisgyerekeket a KELEKÓTYA együttes koncertjére.

  17 órától, a köpeci kultúrotthonban, az OTTHONUNK HÁROMSZÉK programsorozat részeként bemutatóval tartott tanácsülést tartanak.

  Az esemény szervezője: Kovászna Megye Tanácsa
 • 2011. 09. 29.

  Jeles Napok Háromszéken - 2011. október 2. – 250 éve hunyt el Mikes Kelemen

  Mikes Kelemen halálának 250-dik évfordulója alkalmából, 2011. szeptember 30-án (pénteken), 13 órától, megemlékezést tartanak Zágon jeles szülöttének sepsiszentgyörgyi szobránál (Mikes Kelemen Elméleti Líceum előtt).

  Az esemény szervezői:

  Kovászna Megyei Művelődési Központ, Kovászna Megye Tanácsa

  Mikes Kelemen Elméleti Líceum
 • 2011. 09. 27.

  Cimborák 3 - Erdélyi Magyar Bábostalálkozó

  2011. október 2-9 között, Sepsiszentgyörgyön, a CIMBORÁK 3 – Erdélyi Magyar Bábostalálkozón, 12 társulat, 2 egyéni előadó részvételével, 25 előadás bemutatására kerül sor, amelyeket esténként tematikus szakmai beszélgetések követnek.
  A találkozó harmadik kiadását közösen szervezi a kezdeményező, Cimborák Bábszínház, a Jókainé Laborfalvi Róza Alapítvány és a Kovászna Megyei Művelődési Központ.
 • 2011. 09. 13.

  KÖN - Jancsó Napok Gelencén

  Program:
  Szeptember 17. - szombat:

  15.00 órától a Jancsó Benedek Iskola udvarában
  Megnyitó, szavalat, koszorúzás Jancsó Benedek mellszobránál, őrséget áll a II. Számú Székely Határőr Gyalogezred Gelencei Ütege Hagyományőrzők Csapata

  16.00 órától a Bodor György Művelődési Otthonban
  Bodor Ferenc (1941 – 1994) munkásságának ismertetése -Dr. Sas Péter(HU)
  Szavalatok- Jancsó Miklós és Rekita Rozália (Kolozsvár),

  17.00 órától:
  Jancsó Benedek emlékezete című könyv díszbemutatója a Jancsó Alapítvány kiadásában,
  Kövér László, a Magyar Köztársaság Országgyűlésének elnöke ajánlásával, a szerzők részvételével.
  A helyszínen megvásárolható, tudományos igényű könyvet a szerzők dedikálják. Jelen lesznek: dr. Jáki László, dr. Sas Péter, Takaró Mihály, dr. Raffay Ernő, dr. Egyed Ákos, dr. Jancsó Antal- Jancsó Alapítvány , Kovács Zsuzsanna, Kovács Attila.
 • 2011. 09. 12.

  Kulturális Örökség Napok - Háromszéki program

  Az 1984-ben, Franciaországban megfogalmazott gondolat - hozzáférhetővé, ingyenesen megtekinthetővé tenni emlékhelyeket, műemlékeket a nyilvánosság számára - az évek során alapjaiban nem változott. Az Európa Tanács által indított Európai Örökség Napok rendezvénysorozat során a kapuk megnyitása már nem cél, hanem eszköz az alábbi célok érdekében:

  • megismertetni, közelebb vinni az európai polgárokat kulturális örökségükhöz,
  • felhívni a figyelmüket az örökség folyamatos megőrzésére, védelmére (különös tekintettel a veszélyeztetett emlékekre),
  • lehetővé tenni számukra, hogy jobban megismerjék és megértsék egymást a nyelvi és kulturális különbözőségek ellenére,
  • más közösségek kulturális értékeinek, műemlékeinek megismertetése, felfedezése,
  • tudatosságnövelő tevékenység (sikere növeli azoknak a magán- és közintézményeknek az elismertségét, presztízsét, amelyek az örökség védelmével és bemutatásával foglalkoznak),
  • a látogatók megismertetése különböző kulturális intézmények tevékenységével,
  • a kulturális értelemben vett másság elfogadása,
  • sokkal nyitottabb viselkedés előmozdítása és így hatékonyabb ellenállás a szélsőségekkel szemben,
  • a lakóhelyhez, országhoz való kötődés, az azonosságtudat erősítése, kulcsszerep az identitás-keresésben és a kollektív tudat erősítésében.
 • 2011. 08. 19.

  Háromszéki népzenei tábor Katrosán!

  Elmondható, hogy napjainkban néphagyományaink, népszokásaink ápolásának, megőrzésének, népszerűsítésének legfőbb szereplői a néptánc-csoportok és a mellettük működő néptánc-együttesek. Kovászna megyében kevés számú népzene-együttes működik, ezért a megyében létező amatőr néptánc-csoportok nem tudnak megfelelőképpen működni, hiszen nagy többségük élőzene hiányában, elektronikus zene mellett próbál, illetve lép fel a nagyközönség elé. Mindez jelentős mértékben kihat néphagyományaink, népszokásaink ápolására, őrzésére. A népzenei tábor ennek a hiányosságnak a kiküszöböléséhez járult hozzá.
 • 2011. 08. 17.

  Melodika koncert Kézdiszárazpatakon!

  KÉZDISZÁRAZPATAK első írásos említésének 700-dik évfordulóján, 2011. augusztus 19-én, pénteken, 20 órától, a „Melodika- énekegyüttes” koncertezik, az ünnepség alkalmából felállított szabadtéri színpadon.
  Az esemény, a JELES NAPOK HÁROMSZÉKEN rendezvénysorozat része, amelyet a Kovászna Megyei Művelődési Központ szervez és amelynek pénzügyi támogatója Kovászna Megye Tanácsa.
 • 2011. 08. 17.

  Székely Székek találkozója

  Közel 7000 érdeklődője volt, a Székely Vágta kulturális kísérőprogramjainak.
  Július 30-án, az Óriáspincetetőn, a székely székek összefogása és bemutatkozni akarása tette igazán színessé és sikeressé a programot. A szervezők célja volt, hogy a térség tárgyi és szellemi értékei bemutatásra kerüljenek, a találkozás és az együttlét öröme pedig erősítse a székely identitástudatot. A seregszemlén népművészeti, iparművészeti, kézművességi és gasztronómiai bemutatókkal, közel 250-en képviselték a 7 történelmi széket.
  A székek találkozója mellett az INCITATO, lovas tematikájú képzőművészeti táborának a lenyomatait: festményeket, grafikai munkákat és szobrokat tekinthettek meg az érdeklődők.
  A lóhoz és a lovagláshoz kapcsolodó kézműves vásárban, 19 mester mutatta be és kínálta portékáit. Volt bőrdíszműves, népviselet készítő, szíjgyártó, rézverő, csontfaragó, kalap készítő, kovács, huszár ruhaszabó, cipész, lószőr ékszerkészítő, nyeregkészítő, csizmadia, lófejdísz készítő, ostorfonó és pásztorbotfaragó.
  A Kovászna Megyei Művelődési Központ ezúton szeretné megköszöni minden résztvevőnek a lelkes munkát, a hozzáállást és az együttműködést!
 • 2011. 08. 09.

  ÖRÖKSÉGVÉDELMI NAP SEPSIBESENYŐN

  Háromszék egyik legrégebbi műemléktemplomaként számon tartott sepsibesenyői Református Templom egyházközössége és a Kovászna Megyei Művelődési Központ, 2011. augusztus 14-én, ÖRÖKSÉGVÉDELMI NAP-ot tart. A rendezvény célja, hogy felhívja a közvélemény figyelmét a helyi épített örökség megóvásának fontosságára.
 • 2011. 08. 09.

  Élményszerű közösségépítés a IV-dik Százlábú táborban!

  2011. augusztus 1-7 között, Borospatakon tanult táncot, éneket és játékot, 84 sepsiszentgyörgyi gyerek és fiatal, a a IV-dik „Százlábú” Néptáncoktató és Közösségfejlesztő Táborban. A Százlábú és Százlábacskák Néptáncegyüttesek vezetői Virág Endre és Imola, immár negyedik alkalommal, hogy a Borospatakon működő, Románia egyetlen gyimesi csángó skanzenjét választja a tábor helyszínéül.

  Valószínű azért, mert a 23 ezer négyzetméteres telken, a Boros patak két partján, a 11 eredeti állapotában felépített és korhűen berendezett parasztház, felerősíti, alátámasztja mindazt, amit a tábor céljaként kitűztek, a hagyományápolást és az élményszerű közösségépítést.


 •