Notice: Undefined index: user_lang in /home4/cultcov/public_html/index-akt.php on line 12
Kovászna Megyei Művelődési Központ
 • Aktuális hírek

 • 2022. 12. 21.

  „Félszázadév, varázskörben”

  Idén ünnepelte megalakulásának 50. évfordulóját a Kőrösi Csoma Sándor Diákszínpad.

 • 2022. 12. 18.

  André de Dienes élete és fényképei - könyvbemutató

  2022 december 21-én, szerdán, 19 órakorbemutatjuk Kincses Károly:Kézdivásárhelytől Hollywoodig. André de Dienes élete és fényképei című kötetét az Árkosi Kulturális Központban. A könyvet, a szerző betegség miatti távollétében Imreh István, a Kovászna Megyei Művelődési Központ vezetője ismerteti, amelyet vetítettképes életútismertető követ, illetve újra megtekinthető lesz a már 2020-ban kiállított, Dienes Andor életét és munkásságát bemutató kiállítás is.

 • 2022. 12. 18.

  Nemes Leventét ünnepelték

  Két fontos évfordulóhoz érkezett idén Nemes Levente színművész, a Tamási Áron Színház társulatának tagja, egykori igazgatója: hatvan éve kezdte el színészi pályáját a marosvásárhelyi színházban, és ötven éve szerződött Sepsiszentgyörgyre, ahol az elmúlt fél évszázadban mintegy száztíz szerepet alakított. A kettős évfordulót egy könyvbemutatóval egybekötött közönségtalálkozóval ünnepelték december 17-én a színház kamaratermében. 
 • 2022. 11. 28.

  Kaptár – Dokumentumfilm-szemle • beszámoló

  2022. október 9-18. között harmadik alkalommal szervezte meg a Kaptár dokumentumfilm-szemlét a Kovászna Megyei Művelődési Központ. A székelyföldi szemle célja, hogy minél szélesebb körben ismertesse a dokumentumfilm-készítőket és alkotásaikat, valamintbemutatni a térség értékeit, a témákat, amelyeketérdeklik az alkotókat.
 • 2022. 11. 28.

  Ünnepre hangolódva Árapatakon

  Advent első vasárnapján, november 27-én, a felújítás alatt álló árapataki református templomban, az úrvacsoraosztást követően az erdővidéki Bujka Énekegyüttes két népdalcsokorral örvendeztette meg a helyieket: katonadalokat, népi és egyházi éneket adtak elő a Székföldi Magyar Napok keretében.
 • 2022. 11. 22.

  Székföldi Magyar Napok - Árapatak

  A 9. Székföldi Magyar Napok 2022. november 27-én, vasárnap, 13 órától, az árapataki református templomban folytatódnak. Az ünnepi istentiszteletet követően 14 órától a Bujka Énekegyüttes népdalokat ad elő.
 • 2022. 11. 15.

  Daciai limeskutatások. Úton a világörökségi cím elnyerése felé - Előadás

  A Keleti Kárpátok Nemzeti Múzeuma, a Romániai Limes Bizottság, a Kovászna Megyei Kulturális Igazgatóság, a Kovászna Megyei Művelődési Központ, valamint a Bod Péter Megyei Könyvtár szeretettel meghívja prof. Visy Zsolt DSc, professor emeritus (PTE Régészeti Tanszék) Daciai limeskutatások. Úton a világörökségi cím elnyerése felecímet viselő előadására, amelyre 2022. november 18-án, pénteken, 17 órai kezdettel a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron termében kerül sor.


 • 2022. 11. 15.

  Daciai limeskutatások. Úton a világörökségi cím elnyerése felé - Visy Zsolt (kivonat)

  Erdély közepe és a Román Alföld nyugati fele Traianus győztes hadjáratai eredményeként a Római Birodalom, a világtörténelem egyik legnagyobb birodalma része lett. Megindult az útépítés, városokat alapítottak, nagy mennyiségben bányászták az aranyat és a sót. A hamar felvirágzó provincia biztonságára eleinte egy, majd két legiovigyázott, a külső határokon segédcsapatok őrködtek. Az Orsovától (Dierna) kiinduló határ, a limes nagy ívben vette körül a tartományt, amely keleten hegyvonulatok, a Homoród, majd véges-végig az Olt mentén haladva kanyarodott vissza a Dunához.

 • 2022. 11. 08.

  32. Népzene- és Néptánctalálkozó

  Két év szünet után újra megszervezik a népzene- és néptánctalálkozót november 11–12. között Sepsiszentgyörgyön.


 • 2022. 11. 07.

  Székföldi Magyar Napok - Erősd

  A 9. Székföldi Magyar Napok 2022. november 13-án, vasárnap, 14 órától, az erősdi közösségi házban folytatódnak. Az eseményen részt vesz Jakab István Barna, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke. A köszöntő beszédeket követően a Kelekótya Együttes interaktív gyerekkoncertjére kerül sor, ezt követően levetítik Bartha Ágnes, az idei Kaptár dokumentumfilm-szemle díjnyertes alkotását, a Tempóváltás című dokumentumfilmjét.

  Az esemény szervezője: Kovászna Megye Tanácsa, a Kovászna Megyei Művelődési Központ, az Erősdi Református Egyházközség és az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezete.


 • 2022. 10. 16.

  Díjazták a Kaptár dokumentumfilm-szemlére beküldött alkotásokat

  Szombaton, október 15-én színvonalas gálaműsor keretében hirdette ki a Kovászna Megyei Művelődési Központ a Kaptár dokumentumfilm-szemle díjait.

 • 2022. 10. 15.

  Egy évtizedes a Székelyföldi Vadásznapok

  Tízéves jubileumát ünnepli a Székelyföldi Vadásznapok rendezvénysorozat. A székelyföldi vadászkultúra megerősítését és a szakmai fejlődést célzó seregszemlének Sepsiszentgyörgy és Oltszem adott otthont október 14-15. között.
 • 2022. 10. 14.

  Sepsiszentgyörgyön adták át az idei Orbán Balázs-díjakat

  Idén ismét Háromszéken adták át a székelyföldi megyék által alapított Orbán Balázs-díjakat, az ünnepség a XIII. Székelyföld Napok rendezvénysorozat kiemelt eseménye volt. Ebben az évben az Orbán Balázs-díjazottak Székelyföld természeti értékeinek elkötelezett védői, akik fáradhatatlanul azért munkálkodnak, hogy értékes természeti környezetünk fennmaradjon, tovább öröklődjön, hogy szülőföldünk az elkövetkező nemzedékek számára is gazdag és élhető legyen.

 • 2022. 10. 13.

  A Kaptár dokumentumfilm-szemle harmadik kiadásának díjátadó gálája

  2022. október 15-én, szombatonm, 11 órától a sepsiszentgyörgyi Művész Moziban kerül megrendezésre a Kaptár dokumentumfilm-szemle harmadik kiadásának díjátadó gálája, a Székelyföld Napok keretében.
 • 2022. 10. 03.

  Székelyföldi Vadásznapok

  Székelyföldi Vadásznapok

  2022. október 14-15.

  Sepsiszentgyörgy – Oltszem

 • 2022. 09. 29.

  Hamarosan kezdetét veszi a 13. Székelyföld Napok

  A 13. Székelyföld Napok tegnapi sajtótájékoztatóján, a három szervező megye képviselői bemutatták a hamarosan megrendezésre kerülő rendezvénysorozat programját.
 • 2022. 09. 21.

  MÓDSZERTANI TÁNC ÉS KÉZMŰVES MŰHELYMUNKA - Beszámoló

  A műhelymunka 2022. július 4. – július 8. között valósult meg Csernátonban, (Kovászna megye) 56 Kovászna, Hargita, Brassó és Maros megyei személy, pedagógusok, diákok és néptánc-oktatók, zenészek részvételével, akik a műhelymunkát követően a tanult ismereteket az iskolai és az iskolán kívüli oktatás keretében adják tovább.

 • 2022. 09. 13.

  X. Mozsika Népzenei Műhelymunka - Beszámoló

  Idén tizedik alkalommal - 2022. augusztus 14 - 19.között - került sor a Mozsika Népzenei MűhelymunkáraCsernátonban, Kovászna megyében. A műhelymunkán 39 Kovászna, Brassó és Hargita megyei személy vett részt, akik a következő hangszereken kívánták mélyíteni tudásukat: hegedű, brácsa, nagybőgő, harmonika, illetve akik népdalokat kívántak tanulni.

 • 2022. 09. 12.

  Ajtákon járt a KépVidék

   A KépVidék Alkotócsoport fotósai Középajtán, a Fűzi halastó szállásán ütöttek tanyát pénteken, hogy három nap alatt felfedezzék Nagyajtát és Középajtát, megörökítsék érdekességeit.

 • 2022. 09. 11.

  Hagyományos és újszerű ízek a 4. kürtőskalács fesztiválon

  A kürtőskalács összetéveszthetetlen illata lengte be Sepsiszentgyörgy főterét szeptember 9-11. között. Tizenhárom Hargita, Maros és Kovászna megyei csapat versenyzett a 4. Kürtőskalács – Édes ízek fesztiválján az Év Székelyföldi Kürtőskalácsa címért, valamint alkottak egyedi reform dorongos süteményt. Mindeközben a fesztiválra kilátogatók tartalmas programokon vehettek részt.
 •